Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kosti z kutnohorské kostnice čeká náročné stěhování kvůli rekonstrukci

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 25. listopadu 2014 17:52
Kosti z kutnohorské kostnice čeká náročné stěhování kvůli rekonstrukci

Kosti uvnitř sedlecké kostnice v Kutné Hoře
Autor: Wikipedia.org / Jan Kameníček / Creative Commons

Kutná Hora - Desítky tisíc lebek a statisíce lidských kostí uložených v sedlecké kostnici v Kutné Hoře čeká náročné stěhování. Je to nezbytné kvůli započaté rozsáhlé rekonstrukci památky i stavu ojedinělé kosterní výzdoby. Odborníci se nejdříve zaměří na nejkritičtější místa, práce jsou plánovány postupně, řekl dnes novinářům restaurátor Tomáš Král. Po celou dobu oprav bude kostnice přístupná návštěvníkům. 

"Budeme postupovat dál, jak dovolí investor a jak se bude vyvíjet situace. V současné době se jedná pouze o řešení havarijního stavu," podotkl Král. Podle archeologa Filipa Velímského mají odborníci před sebou nesnadný úkol. "Bavíme se tady o poměrně složité logistice. O tom, jak transportovat kosterní materiál z kostnice, kde ho dočasně deponovat, kde provádět konzervační proces," podotkl. 

Tým zabývající se záchranou jedné z nejnavštěvovanějších kutnohorských památek už spočítal, kolik kostí pocházejících od obětí moru a husitských válek bude nutné přemístit, ošetřit a zase složit do původního stavu. Ve čtyřech věžích a další výzdobě podél stěn je uloženo 56.000 až 60.000 lebek a 420.000 až 450.000 dlouhých kostí. Jenom pouhé rozebírání čtyř pyramid by pro skupinu deseti lidí znamenalo nepřetržitou práci na rok a půl. Vše se navíc musí průběžně dokumentovat a natáčet kamerou, aby odborníkům neuniklo nic důležitého. 

Nejdříve bude nutné prozkoumat, jak je kosterní výzdoba někdejší hřbitovní kaple ze 14. století, kterou do nynější podoby srovnal řezbář František Rint, upevněna a poskládána. Jednotlivé sestavy se postupně rozmontují, uloží do beden a odvezou do ateliéru, kde budou očištěny, zpevněny a dezinfikovány vápennou vodou. "Ten zásah nebude restaurátorský, ale spíše konzervátorského charakteru a částečně rekonstrukcí," uvedl Král. Všechny kosti nebude možné vzhledem k poškození vrátit zpátky, část bude nahrazena z rezervních zdrojů, případně replikami. Než se experti do náročné práce pustí, bude nutná také celoplošná dezinfekce interiéru. "Provede ji specializovaná firma zaplynováním. Tím by se mělo předejít možné nákaze," dodal restaurátor. 

Letos začala první etapa opravy kostela, zaměřená na terasy, krovy a střechu kaple. Další práce se soustředí na odvlhčení zdiva, vyřešit se musí i statika naklánějící se památky. Na řadu pak přijde i interiér včetně známé kosterní výzdoby. "Opravy se budou provádět za provozu. Důvodů je několik, ten podstatný je pro nás ten, že si na opravy musíme vydělat. Náklady se počítají v řádech desítek milionů," podotkl farář Pavel Tobek. Pokud vše půjde hladce, mohla by podle něj kostnice být v ideálním stavu za osm až deset let. "Těch deset let bych bral jako velice dobrý výsledek," dodal farář. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)