Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolického procesí na Filipínách se dnes zúčastnil až milion lidí

Ze světa / MiH / ČTK / 9. ledna 2015 17:01
Katolického procesí na Filipínách se dnes zúčastnil až milion lidí

Ilustrační foto: Černá socha Ježíše Krista nesená při procesí ve filipínské Manile
Autor: Wikipedia.org / Jsinglador / Creative Commons

Manila - Jeden člověk zemřel na infarkt a asi 600 lidí utrpělo zranění během dnešního procesí římskokatolických věřících ve filipínské metropoli Manile. Průvodu, v němž je vezena černá socha Ježíše Krista, se podle místní policie zúčastnil až milion lidí. Filipíny se připravují na návštěvu hlavy římskokatolické církve, papeže Františka, který na souostroví přiletí ve čtvrtek 15. ledna.

Vzhledem ke španělské koloniální minulosti se 80 procent ze stomilionové populace Filipín hlásí ke katolické víře. Při procesí vznikla jako každoročně strkanice, když se někteří věřící snažili dostat do blízkosti sochy. Místostarosta Manily Francisco Moreno oznámil, že jeden z dobrovolníků doprovázejících sochu zemřel na infarkt. Generální tajemnice filipínského Červeného kříže Gwen Pangová sdělila, že asi 600 lidí muselo být ošetřeno s řeznými ranami, podlitinami a závratěmi. 

Podle Pangové bude pro papežovu návštěvu příští týden v Manile přichystáno 20 polních nemocnic, včetně jedné s operačním sálem. 

Zčernalou, několik set let starou dřevěnou sochu Ježíše v životní velikosti na Filipíny zřejmě přivezli španělští misionáři z Mexika v roce 1606. Od té doby socha přežila požáry, zemětřesení i bombardování během druhé světové války. 

Filipínská policie označila dnešní akci za generálku na návštěvu papeže. Průvod obvykle trvá nejméně 15 hodin a vede ulicemi Manily v délce sedmi kilometrů. Na bezpečnost dohlíží 5000 policistů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)