Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež kritizoval korupci na Filipínách (Aktualizováno)

Ze světa / juml / ČTK / 16. ledna 2015 7:56
Papež kritizoval korupci na Filipínách (Aktualizováno)

Papež František
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Manila - Papež František, který ve čtvrtek přiletěl na návštěvu Filipín, dnes vyzval vládu v Manile, aby skoncovala s korupcí. Na místní představitele rovněž apeloval, aby vyslyšeli pláč chudých trpících "skandální sociální nerovností".

Papež dnes navštívil prezidentský palác Malacanang, kde se konala oficiální uvítací ceremonie vedená prezidentem Benignem Aquinem. Ulice metropole, jimiž projížděl, lemovaly desetitisíce lidí.

Po soukromém setkání s prezidentem si papež, který je známým zastáncem chudých, nijak nebral servítky, když žádal spravedlivější a starostlivější společnost na Filipínách, kde se asi 80 procent obyvatel hlásí ke katolické víře. "Nyní více než kdy jindy je důležité, aby se političtí představitelé brali za čestnost a soudržnost v zájmu obecného dobra," řekl papež. "Je třeba, aby odmítali jakoukoli formu korupce, která odvádí zdroje od chudých," dodal.

Podle vládních statistik žije čtvrtina ze 100milionové populace Filipín za pouhý dolar na den, připomněla agentura AP.

V Manile dnes papež František rovněž sloužil mši v katedrále, která stojí na místě, kde byl katolický kostel zbudovaný z bambusu a palmových listů již v roce 1581. A svůj program následně rozšířil o neohlášenou dvacetiminutovou návštěvu v domově, v němž církev pečuje o děti, které dříve žily na ulici. Řada z nich se v minulosti živila dětskou prostitucí či byla členy mládežnických gangů.

Korupce postihuje Filipíny od 20leté vlády již zesnulého diktátora Ferdinanda Marcose, který společně se svou manželkou - proslulou svou gigantickou sbírkou luxusních bot - a přáteli údajně rozkradl pět až deset miliard dolarů ze státních fondů. Marcos byl svržen v roce 1986 a také jeho nástupkyně Gloria Macapagalová Arroyová je v současné době souzena kvůli obvinění z korupce.

Aquino nastoupil do úřadu v roce 2010 se slibem průhlednější vlády, dobré správy země a boje s korupcí. To vše ve snaze pozvednout Filipíny z bídy. Zatím se mu ale nedaří zbavit zemi přídomku jednoho z nejzkorumpovanějších států Asie; nadále protěžuje své spojence a pronásleduje politiky, úředníky a generály spojené s minulými vládami, napsala agentura Reuters.

Po dobu papežovy návštěvy Filipíny připravily jednu z největších bezpečnostních operací v dějinách. V pohotovosti je asi 50.000 policistů a vojáků. Bezprecedentní bezpečnostní opatření brání nicméně papeži ve větším kontaktu s davy řadových občanů, jak má ve zvyku.

V sobotu se František vydá do provincie Leyte, kterou koncem roku 2013 postihl ničivý tajfun Haiyan, jenž si vyžádal více než 7350 mrtvých či pohřešovaných a několik milionů lidí připravil o střechu nad hlavou. Kromě mše v nejhůře zasaženém městě Tacloban má papež na programu také setkání s věřícími v sousedním městě Palo.

V neděli bude papež sloužit mši pod širým nebem v Rizalově parku v Manile, které se má zúčastnit až šest milionů věřících. V pondělí dopoledne místního času odletí František zpět do Vatikánu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)