Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Charita Brno: Přijetí syrských uprchlíků je gestem lidskosti

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 22. ledna 2015 19:33
Charita Brno: Přijetí syrských uprchlíků je gestem lidskosti

Ilustrační foto zemětřesením postižené oblasti v Indonésii
Autor: cirkev.cz

Brno - Diecézní charita Brno, která nabízí cizincům poradnu a pomáhá jim při začleňování do společnosti, je zastáncem přijímání syrských uprchlíků Českou republikou. ČTK to dnes řekla mluvčí charity Diana Tuyet-Lan Kosinová. Přijetí 15 syrských rodin, které v lednu schválila vláda, označila za gesto humanity a lidskosti. Psycholožka Zuzana Spurná v této souvislosti upozornila, že lidské obavy z imigrantů jsou ve světle nedávných útoků radikálních islamistů na redakci časopisu a židovský obchod v Paříži pochopitelné.

Syrské rodiny, které přijedou do České republiky, mají dohromady kolem 70 členů. "Tento počet je jen kapkou v moři ve srovnání s milionem lidí, kteří z donucení opustili svůj domov v Sýrii. Utíkají před občanskou válkou a musí čelit násilí a genocidě," zdůraznila Kosinová. Upozornila na to, že uprchlíci nejsou islámští radikálové a prchají ze země právě proto, že s fanatismem nesouhlasí a bojí se o svůj život.

Brněnská charita se domnívá, že je důležité syrské uprchlíky kvůli veřejnému mínění přijímat v přiměřeném počtu. "Pokud na uprchlíky budou lidé nahlížet negativně, stejný postoj zaujmou i uprchlíci a nebude možná spolupráce," řekla Kosinová.

Psycholožka Spurná se s obavou z muslimů žijících v Jihomoravském kraji nesetkala. "Spíš se setkávám se strachem z toho, že by vyhrocená situace ve Francii mohla vyústit v širší konflikt, do kterého bychom mohli být jako součást Evropské unie zataženi," uvedla. Osobně se ale nedomnívá, že by na tom Česká republika byla jako Francie. "V Česku je množství cizinců v poměru k většinové populaci podstatně nižší než ve Francii a také by tady nejspíš nebylo společensky přijatelné vydávat jakoukoli tiskovinu, která by nějakým způsobem znevažovala hodnoty jiných vyznání či kultur," míní Spurná.

Není jasné, kolik muslimů v Jihomoravském kraji mezi 1,2 milionu obyvatel žije. "Při posledním sčítání lidu se k islámu přihlásilo přes 200 lidí a dalších 200 se přihlásilo k Ústředí muslimských obcí," řekl ČTK Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu. Asi sto lidí uvedlo národnost arabskou.

Podle charity je ale muslimů mnohem více. "Pro cizince nabízíme poradnu Celsuz. Loni jsme v ní pomohli 130 lidem z arabských a islámských zemí, což je ale skutečně malé procento. Kromě toho jsme pracovali přímo se syrskými rodinami v Brně," dodala Kosinová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)