Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Olomoucké arcibiskupství nechá zrestaurovat ohrožený mobiliář kroměřížského zámku

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 28. ledna 2015 18:55
Olomoucké arcibiskupství nechá zrestaurovat ohrožený mobiliář kroměřížského zámku

Arcibiskupský zámek v Kroměříži
Autor: Wikipedia.org / Michal Bjalek / Creative Commons

Kroměříž - Část mobiliáře kroměřížského zámku projde rukama restaurátorů. Projekt za téměř 19 milionů korun zahrnuje práce na 36 obrazech a 28 kusech historického nábytku. Většinu prostředků na akci, jejímž smyslem je záchrana ohrožených předmětů z uměleckých sbírek arcibiskupství, přislíbilo ministerstvo financí v rámci norských fondů, sdělil dnes ČTK mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka. 

Projekt začal v těchto dnech a dokončen bude v březnu příštího roku. Jeho cílem je komplexní restaurování 36 obrazů z fondu Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Celý soubor více než 500 obrazů představuje v evropském měřítku unikátní sbírku sestávající z pláten a desek věhlasných autorů, jako jsou Tizian, van Dyck, Brueghel, Cranach či Veronese. 

"Na základě průzkumu byla pro projekt vybrána díla dvou kategorií. První tvoří předměty v havarijním stavu, kde již došlo k poškození díla, ale restaurováním mu lze vrátit velkou část původního vzhledu. A tu druhou předměty ohrožené, u nichž existuje nebezpečí, že nebudou-li restaurovány, dojde k jejich nevratnému poškození," uvedl projektový manažer arcibiskupství Štěpán Sittek. 

Mezi nejcennější obrazy, které budou restaurovány, podle Gračky patří dílo J. H. Schönfelda Camilius vydává falerským hochům nevěrného učitele či obraz Vidění sv. Štěpána od J. K. Lišky. Do projektu jsou také zahrnuty obrazy M. A. Lublinského, R. Megancka, L. Bassana či G. Rosy, i barokních kopií obrazů evropských mistrů, Rubense nebo Caravaggia. 

Z nábytku budou restaurovány předměty, které z velké části pocházejí ze 17. století a tvoří původní vybavení zámeckých prostor před rokem 1948. "K restaurování byl vybrán také soubor nábytku z takzvaného Zimního bytu, který je kvalitním příkladem nábytkářského umění 19. století," uvedl Sittek. Všechny vybrané předměty se nacházejí na návštěvnických trasách zámku, kterými každoročně projdou desetitisíce návštěvníků. 

Součástí projektu je i nákup vybavení, které ochrání zejména deskové obrazy z 15. až 17. století proti vlivu klimatických podmínek. Podle Sittka bylo jako nejvhodnější řešení zvoleno zajištění těchto obrazů pomocí klimastabilních rámů, které cenná díla ochrání před negativními vlivy nejen na zámku, ale také během případných zápůjček jiným institucím. 

Celkové náklady projektu činí 18,7 milionu korun, z toho 80 procent by mělo přijít z norských fondů. Na hrazení zbylých 20 procent by se kromě arcibiskupství měly podílet i Zlínský kraj a kroměřížská radnice. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)