Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přes tisíc norských muslimů vytvořilo lidský řetěz kolem synagogy v Oslu

Ze světa / kir / / 22. února 2015 18:11
Přes tisíc norských muslimů vytvořilo lidský řetěz kolem synagogy v Oslu

Norská vlajka
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Oslo - Přes tisíc norských muslimů v sobotu večer vytvořilo lidský řetěz míru kolem synagogy v Oslu na znamení solidarity s židovskou obcí po teroristických útocích v Kodani. Účastníci akce, která měla poskytnout symbolickou ochranu místní židovské komunitě, provolávali hesla odsuzující antisemitismus. Po boku organizátorů happeningu stanuli během večera místní židovští vůdci.

 "Myslíme si, že po teroristických útocích v Kodani je ten správný čas pro nás muslimy, abychom odsoudili pronásledování Židů, které se děje," řekla norské televizi NRK jedna z organizátorek akce 17letá Hajrah Arshadová. Účastníci lidského řetězu provolávali hesla jako "Ne antisemitismu, ne islamofobii".

Akce se uskutečnila jako protest proti činu Omara El-Husseina, dánského potomka palestinských přistěhovalců, který o uplynulém víkendu zaútočil na kodaňskou synagogu a před tím na kavárnu, kde se konala debata o svobodě projevu. Při útocích zahynuli dva lidé, nakonec El-Husseina policisté zastřelili.

Tato iniciativa muslimů se konala jen několik dni po tom, co americký prezident Barack Obama vyzval muslimy k pomoci s nápravou pokrouceného výkladu islámu, který mají na svědomí radikálové. Obama to uvedl na závěr třídenní mezinárodní konference o opatřeních proti terorismu a proti radikalizaci, která se konala ve Washingtonu za účasti zástupců asi 65 zemí. Prezident dále zopakoval, že Západ není ve válce s islámem ale s teroristy, kteří zoufale touží po legitimitě. "My všichni máme odpovědnost za vyvracení názorů, kterými skupiny jako IS (Islámský stát) představují islám", dodal Obama.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)