Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Milosrdní bratři chtějí sami provozovat svoji nemocnici v Brně

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 11. března 2015 16:44
Milosrdní bratři chtějí sami provozovat svoji nemocnici v Brně

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Norbert Kaiser / Creative Commons

Brno - Řád Milosrdných bratří chce od roku 2018 převzít od města provoz Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, řekl dnes ČTK brněnský převor řádu František Martin Macek. Řád nyní pronajímá městu za sto korun ročně jak nemocnici, tak pozemky, na kterých nemocnice stojí. Po 20 letech však smlouva v roce 2018 vyprší. Magistrát naopak uvažuje o tom, že nemocnici sloučí s Úrazovou nemocnicí pod jeden společný management za účelem úspor a větší efektivity. S řádem proto jedná o prodloužení smlouvy. Převor Macek však smlouvu prodloužit nechce a se sloučením nesouhlasí. 

Ředitel zařízení Josef Drbal ČTK řekl, že pacientům je jedno, kdo nemocnici bude provozovat. "Důležité je zajistit péči a zachovat kvalitní příslušné služby. Zbytek záleží na domluvě obou stran," uvedl Drbal. Nemocnice Milosrdných bratří byla v minulosti v dluzích. "Pohybovaly se okolo 50 milionů korun, ale poslední roky se jí podařilo ze špatné situace dostat a dluhů se zbavit. Naopak Úrazová nemocnice má dluhy několik desítek milionů korun. Sloučením by se na naši nemocnici znovu přesunuly problémy," uvedl převor Macek jeden z důvodů nesouhlasu se sloučením. 

Za další důvod označil fakt, že nelze sloučit něco, co má rozdílné majitele. "Jedna nemocnice je městská, druhá je v soukromých rukách našeho řádu. Nemocnici jsme pronajali na 20 let kvůli tomu, že po komunismu byli v našem řádu pouze starší bratři, kteří se na její provozování necítili," objasnil převor Macek. Zároveň řekl, že o převzetí provozu řádem už v minulosti jednal s bývalým primátorem Romanem Onderkou (ČSSD). 

Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) informoval, že město má nadále zájem smlouvu prodloužit a nemocnice sloučit pod jeden management, který by prováděl společné nákupy a zajišťoval by, aby se nemocnice nedublovaly v péči. Podle Macka však Hollan celou záležitost nechápe. Jednal proto o záměru řádu s primátorem Petrem Vokřálem (ANO). "Řád mě o svém záměru informoval a já jsem naopak sdělil, že my chceme mít možnost ovlivňovat chod městského zdravotnictví v Brně," řekl ČTK Vokřál. Podle něj bude předmětem diskusí, kdo se bude na řízení podílet. "Nevím, jak si to řád představuje, ale musíme najít společnou cestu pro provoz nemocnice. Chceme sjednotit přístup k nemocnicím, aby byly řízené jednotně. Nechceme nemocnice zadlužovat ani poškozovat řád," zdůraznil Vokřál.

Milosrdní bratři očekávají od města podobné gesto v případě ceny pronájmu zbylých pozemků, jako řád projevil radnici. "Jsme ochotní spolupracovat a vytvořit společnou koncepci zdravotnictví, abychom se nedublovali, ale odmítáme společné vedení a spojení," dodal převor Macek. Doplnil, že řád už nemocnici provozoval v minulosti přes 200 let a nyní má nemocnice ve Vídni, Německu a Bratislavě. Právě z těchto měst by chtěl přenést zkušenosti do Brna. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)