Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Laureátem Templetonovy ceny se stal Jean Vanier

Ze světa / juml / radiovaticana.cz/red. / 13. března 2015 20:15
Laureátem Templetonovy ceny se stal Jean Vanier

Jean Vanier
Autor: Wikipedia.org / Kotukaran / Wikimedia Commons

Londýn - Jean Vanier, zakladatel komunit Archa, který svůj život plně věnoval mentálně postiženým lidem, dostal letošní Templetonovu cenu. Tato cena nesoucí jméno po britském miliardáři Johnovi Templetonovi je v podstatě sponzorským darem na akademické aktivity laureáta a je udělována „za pokrok ve výzkumech a objevech na duchovním poli“.

Šestaosmdesátiletý Kanaďan neskrýval svou radost z tohoto ocenění a doufá, že pomůže ukázat světu, že mentálně postižení lidé jsou pro ty ostatní nesmírně důležití. Pro Vatikánský rozhlas Jean Vanier řekl:

„Naše komunity Archa anebo Víra a Světlo se snaží světu ukazovat, že mentálně postižení lidé jsou krásní. Jejich rozum možná není plně rozvinutý, ale mají srdce. Je třeba pamatovat, že v minulosti bylo toto postižení pokládáno za Boží trest a vzbuzovalo ostych. Velmi rychle byli takovíto lidé odsouváni stranou, zamykáni ve speciálních ústavech. My jsme uskutečnili revoluci. Ukazujeme, že se vůbec nejedná o Boží trest, ale že nás právě takovíto lidé mohou přivést k Bohu, učinit nás lidštějšími, otevřenějšími a přejícnými. Těší mne, že tato revoluce byla oceněna, protože to možná někoho přivede k zamyšlení a bude se zajímat o to, co děláme. Pro nás je důležité ani ne tak to, co my děláme pro postižené, ale to, že s nimi navazujeme vztahy, čímž nás přetvářejí a umožňují nám objevovat nové věci.“

Komunit Archa je dnes 147 v 35 zemích světa. Kromě toho působí v 82 zemích přibližně 1500 komunit Víra a Světlo, což je hnutí založené Jean Vanierem na podporu bratrství mezi lidmi, kteří – jak říká jeho zakladatel - jsou považováni za postižené, a těmi, kteří jsou považováni za normální. 

Vloni Templetonovu cenu obdržel Tomáš Halík.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)