Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jihočeský kraj připomene řadou akcí 600 let od úmrtí Jana Husa

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 20. března 2015 22:00
Jihočeský kraj připomene řadou akcí 600 let od úmrtí Jana Husa

Upálení mistra Jana Husa vyobrazené v Jenském kodexu z druhé poloviny 15. století
Autor: Nm.cz

Tábor - Lidé budou moci letos v Jihočeském kraji navštívit řadu akcí, které připomenou 600. výročí úmrtí církevního reformátora Jana Husa. Jednou z nejvýznamnější událostí bude rekonstrukce bitvy u Sudoměře, která se uskuteční 28. března. Kraj připravil v projektu Jižní Čechy husitské zhruba 70 různých akcí. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Pro Zimolu, dříve učitele dějepisu, Hus představuje nejvýznamnějšího reformátora a výjimečnou církevní osobnost. "Tento velký celoroční projekt není jen komerční akcí, ale má vzdělávací povahu. Nabídne veřejnosti na 20 místech a městech v kraji námět k zamyšlení se z různých úhlů nad husitským obdobím," řekl Zimola.

Program pro následující týdny zahrnuje například přednáškové cykly, konference, sympozia, oslavy, komponované a scénické prohlídky, koncerty, muzikál, historické festivaly nebo divadelní představení. Součástí je i rekonstrukce Husova rodného domu v Husinci na Prachaticku. 

"Jsem rád, že tímto projektem může vejít do širšího podvědomí období husitství. Jedná se o velmi důležitý milník v našich dějinách a třeba připomenutí výročí úmrtí Jana Husa přinese to, že události té doby nebudou lidé vnímat tak černobíle," řekl historik specializující se na dějiny pozdního středověku Petr Čornej. 

Římskokatolický kněz Jan Hus, jenž se kolem roku 1370 narodil v jihočeském Husinci, byl jedním z prvních představitelů církve, kteří usilovali o její reformu. Kritizoval bohaté církevní hodnostáře, nešvary bohatého panstva a odpustky. Přebíral některé z myšlenek anglického teologa Johna Wickliffa. Kritizoval papežské schizma, tedy stav, kdy o vládu nad křesťanským světem usilovali tři papežové, Řehoř XII., Benedikt XIII. a Jan XXIII. Kvůli svým myšlenkám byl označen za kacíře a 6. července 1415 upálen v Kostnici na jihozápadě Německa. Jeho odkaz byl po jeho smrti mnohými využit i dezinterpretován, například politiky první Československé republiky nebo komunistickým režimem.

Papež Jan Pavel II. v roce 1999 prohlásil, že lituje Husovy kruté smrti a uznal jej za reformátora církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)