Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Centrem Prahy prošla demonstrace odpůrců potratů

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / Res claritatis / redakce / 21. března 2015 10:47
Centrem Prahy prošla demonstrace odpůrců potratů

Pochod pro život
Autor: Hnutí Pro život ČR / Aleš Náhlý / Creative Commons

Praha / Aktualizováno - Centrem Prahy dnes prošli odpůrci potratů. V akci nazvané Národní pochod pro život protestovali proti umělým ukončením těhotenství, kterých je v Česku ročně kolem 23.000. Podle odhadů policie se demonstrace zúčastnilo 1000 až 1500 lidí, organizátoři hovoří o 2500 až 3000 účastnících. Akce se konala popatnácté.

Cílem pochodu bylo podle prezidenta hnutí Radima Ucháče "aby každá žena, která čeká nečekaně dítě a nenalezla podporu ve svém okolí, věděla, že jsou zde tisíce lidí ochotných pomoci".

Průvodu se zúčastnili lidé všech věkových kategorií, včetně velkého množství dětí. Nesli české vlajky i vlajky pořádajícího Hnutí pro život, modro-červeno-bílé balonky, transparenty proti potratům nebo desítky symbolických bílých křížů. Na počátku akce vystoupili organizátoři akce, kteří přirovnali množství "zabitých" nenarozených dětí k obětem válek.

Nechyběly projevy sympatizujících politiků, například šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury. Ten ve své řeči zkritizoval "rozbíjení velké křesťanské rodiny" a vyhradil se proti homosexuálním párům. Europoslanec Tomáš Zdechovský podle svého prohlášení na Facebooku pojal svou řeč stručně, jasně a pozitivně. Nikoho nekritizoval a vůči nikomu se nevymezoval. Jen lidem vzkázal, aby si vážili každého narozeného miminka. Poslankyně Jitka Chalánková s Ninou Novákovou pak potvrdily svou snahu spoluprací na politické scéně věci uvést do pohybu a změnit.

Přítomní politici podpořili také letošní apel pochodu, který upozorňuje na realitu mnohých českých žen, jež jsou k potratu donuceny. V dopise premiéru Sobotkovi, který organizátoři jménem všech účastníků pochodu bezprostředně po akci zasílají, je mj. uveden požadavek na vypracování strategie pomoci těhotným ženám a podpory rodin, zvláště v případě očekávání narození třetího dítěte, a vytvoření legislativních podmínek pro ochranu lidského života od početí.

Ze Slovenska přicestoval místopředseda Fóra života Marek Michalčík, který mj. tlumočil všem přítomným pozdrav od europoslankyně Anny Záborské (KDH). Marek Michalčík patří k týmu organizátorů slovenského Národního pochodu pro život, kterého se v Košicích v září 2013 zúčastnilo 80 tisíc lidí. České účastníky pochodu povzbudil k další vytrvalé aktivitě a ocenil dosavadní vykonanou práci, která vede k ochraně lidského života od početí.

Pochod prošel z Mariánského náměstí přes Smetanovo nábřeží a Národní na Václavské náměstí. Tam dorazil krátce před 16:00, krátce na to byla akce ukončena. 

Organizátorka Zdeňka Rybová ČTK řekla, že počet účastníků byl letos nižší než loni. Přisoudila to nepříznivé předpovědi počasí.

Mezi cíle Hnutí pro život ČR patří například zákaz umělých potratů, "obnovení smyslu pro důstojnost lidské sexuality" či "podpora přirozené rodiny založené na nerozlučitelném manželství muže a ženy". Hnutí tvrdí, že od roku 1957 se kvůli umělému přerušení těhotenství v Česku nenarodily více než tři miliony dětí, což má dopad na demografii, a tím i na důchodový a zdravotní systém.

 

Zaujala Vás tato zpráva? Sdílejte ji a šiřte dál...

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)