Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Držitelé klíčů od korunovačních klenotů budou jednat o varhanách ve sv. Vítu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. dubna 2015 7:19
Držitelé klíčů od korunovačních klenotů budou jednat o varhanách ve sv. Vítu

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Ve svatovítské katedrále se dnes sejdou držitelé klíčů od Korunní komory, budou se zabývat projektem nových varhan pro pražský chrám. Připravují také výzvu pro všechny občany, aby se do sbírky na varhany zapojili. Nový nástroj by mohl v 21. století být definitivní tečkou za dostavbou katedrály, která dnes patří církvi i státu zároveň.

Iniciátoři tohoto projektu by nový nástroj chtěli v katedrále mít v roce 2018, v roce 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Od Korunní komory, kde jsou uloženy české korunovační klenoty, mají klíče prezident, premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor Parlamentu, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor.

Před dvěma týdny se shodli na tom, že nejvzácnější část souboru, svatováclavská koruna, bude příští rok vystavena u příležitosti 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV.

"Katedrála sv. Víta dosud není vybavena nástrojem, který by odpovídal jejímu významu v naší kultuře a zemi. Kvůli nejrůznějším politickým zvratům bylo nutné čekat" říká k projektu nových varhan kardinál Dominik Duka, který je jeho iniciátorem. "Věřím, se společným úsilím se nám tento úkol podaří. Podílet se mohou všichni. Jednou pak budou moci říct svým dětem a vnukům, že i jejich rodina k výstavbě katedrály přispěla. Převážnou váhu financování však ponese církev a velké firmy, protože se jedná o částku v řádu desítek milionů korun," vysvětluje pražský arcibiskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)