Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež oficiálně vyhlásil Svatý rok věnovaný milosrdenství

Ze světa / vlu / ČTK / 11. dubna 2015 19:00
Papež oficiálně vyhlásil Svatý rok věnovaný milosrdenství

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio je 266. papež katolické církve
Autor: Wikipedia.org / Gabriel Andrés Trujillo Escobedo / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes oficiální vyhlásil mimořádný Svatý rok věnovaný milosrdenství. V bazilice svatého Petra naslouchal textu papežské buly, kterou předčítal vatikánský prelát Leonardo Sapienza. Právě v tomto výnosu papež uvedl, že Svatý rok Božího milosrdenství začne letos na slavnost Neposkvrněného Početí (8. prosince) a potrvá do slavnosti Krista Krále 20. listopadu příštího roku.

Papež v této souvislosti uvedl, že církev musí mluvit o Bohu "mnohem přístupnějším způsobem". Její důvěryhodnost podle něj závisí na větším milosrdenství a menší strohosti. V katedrálách po celém světě prý budou během Svatého roku otevřeny speciální "dveře milosrdenství", takže se duchovní svatostánky stanou "oázou milosrdenství".

Papež podle agentury DPA rovněž vyzval věřící po celém světě, aby převzali část zodpovědnosti za chudé a utlačované, aby dali jíst hladovým, pít žíznivým, ošatili nahé, uvítali cizince, navštěvovali vězně a pohřbívali mrtvé. "Moje výzva k obratu míří hlavně k těm lidem, kteří se svým způsobem života vzdálili od Boha. Tím myslím obzvlášť muže a ženy, kteří jsou členy nějaké zločinecké organizace, ať už jakékoli," stojí v papežské bule.

Svatý rok začne 8. prosince, tedy 50 let od konce druhého vatikánského koncilu. Ten se konal v letech 1962 až 1965, měl za cíl více otevřít římskokatolickou církev světu a vést k její vnitřní reformě. Na toto úsilí navazuje současný papež František.

Svatý rok je v katolické křesťanské tradici rokem odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy. Původ jubilea je těsně spjat se Starým zákonem. Naposledy Svatý rok vyhlásil papež Jan Pavel II. v období let 2000 a 2001. Tehdy Vatikán navštívilo 30 milionů poutníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)