Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opravený benediktinský klášter v Broumově si prohlédly 4000 lidí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. dubna 2015 6:49
Opravený benediktinský klášter v Broumově si prohlédly 4000 lidí

Historický pohled na klášter benediktinů v Broumově (okolu roku 1850)
Autor: Wikipedia.org / Wilhelm Kandler / PD-old

Broumov (Náchodsko) - Opravený benediktýnský klášter v Broumově na Náchodsku si o víkendu při mimořádných dnech otevřených dveří prohlédly asi 4000 lidí. Velký zájem budily bývalé mnišské cely, z nichž vznikly pokoje pro ubytování hostů kláštera. Rekonstrukce, která se týkala klášterní zahrady a asi jedné pětiny klášterní budovy, stála zhruba 250 milionů korun. V opravených prostorech bude kulturní a vzdělávací centrum. ČTK to řekla Kateřina Ostradecká z Agentury pro rozvoj Broumovska, která centrum provozuje.

"Tak velký zájem o prohlídku kláštera jsme nečekali. Hlavní část návštěvníků byla z Náchodska a dalších částí hradeckého kraje. Hodně přijelo Poláků," řekla Ostradecká. Opravené vnitřní prostory budou opět přístupné při různých akcích, které se v nich budou odehrávat. Zahrada bude volně přístupná od května. Dosavadní turistické prohlídkové okruhy klášterem zůstávají zachovány a jsou otevřené denně.

Opravené prostory budou sloužit převážně ke vzdělávacím, kulturním a společenským aktivitám. V budově kláštera vzniklo například nové nahrávací studio, koncertní sály a učebny. V klášterní zahradě vznikl opravou někdejšího dřevníku multifunkční sál zvaný Dřevník. Opraveny byly také další objekty, například historický kuželník. Opravy financovala dotace EU.

"Kuželník si lidé mohli o víkendu zkusit zahrát. Ti, co zahradu znali před revitalizací, byli překvapeni, jak nyní vypadá a jak v ní všechno funguje," řekla Ostradecká. O víkendu byl také mimořádně otevřen ochoz klášterní knihovny, na jeho prohlídku se stály fronty.

Agentura pro rozvoj Broumovska v klášteře, který není obsazen řeholní komunitou, plánuje řadu akcí. Například konferenci o cestovním ruchu, Letní školu Filosofického ústavu Akademie věd ČR, varhanní koncerty či v srpnu plenéry Národní galerie.

Broumovský klášter byl i při opravách přístupný návštěvníkům. Stavební práce se zásadněji nedotkly prohlídkového okruhu, který prochází klášterní knihovnou, refektářem či kostelem svatého Vojtěcha. Lákadlem pro turisty je kopie takzvaného Turínského plátna, v němž byl zabalen Kristus, když jej sňali z kříže. Kopie pocházející z roku 1651 byla v klášterním kostele nalezena v roce 1999. Klášter přechovává i takzvané mumie z Vamberka. Loni klášter navštívilo 33.000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)