Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda nepodpořila návrh zpřísnit pravidla pro církve

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 6. května 2015 15:39
Vláda nepodpořila návrh zpřísnit pravidla pro církve

Strakova akademie, sídlo české vlády
Autor: Wikipedia.org / Packa / Creative Commons

Praha - Zpřísnění podmínek pro přiznávání takzvaných zvláštních práv církvím, jak je navrhlo opoziční hnutí Úsvit, dnes vláda nepodpořila. ČTK o tom informoval Úřad vlády. Podle návrhu by církve nesměly vzbuzovat důvodnou obavu a podezření, že ohrožují zahraničně politický zájem Česka, veřejný pořádek nebo národní bezpečnost.

Kabinet návrh odmítl už v předběžném stanovisku, kde normu pokládal za přílišnou politizaci rozhodování. Novelu nyní bude schvalovat Sněmovna.

Zvláštní práva umožňují církvi vyučovat náboženství na státních školách, zřizovat církevní škol, konat obřady, při kterých jsou uzavírány církevní sňatky nebo konat duchovní službu v armádě a věznicích.

Předlohu připravila iniciativa Islám v ČR nechceme. Jejím smyslem byla snaha zabránit šíření radikálních myšlenek. Předseda klubu Úsvit Marek Černoch už dříve řekl ČTK, že nejde jen o islám, protože nikdo neví, jaké radikální náboženství může v budoucnu hrozit. Předběžné stanovisko vlády ale skutečnost, že k omezení náboženské svobody by stačily jen obavy, či podezření, označilo za protiústavní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)