Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Paloníně vyrobili poutní svíci pro armádu, zamíří do Lurd

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 7. května 2015 18:03
V Paloníně vyrobili poutní svíci pro armádu, zamíří do Lurd

Socha Panny Marie v lurdské jeskyni na místě mariánského zjevení
Autor: Wikipedia.org / Manuel González Olaechea y Franco / Creative Commons

Palonín (Šumpersko) - V Paloníně na Šumpersku dokončili v těchto dnech velkou poutní svíci pro českou armádu, kterou si vojáci v polovině května odvezou na tradiční pouť do francouzských Lurd. V palonínské chráněné dílně na ní pracovaly dvě odbornice. Svíce vyrobená ze směsi včelího vosku a parafínu měří letos 170 centimetrů a váží úctyhodných 25 kilogramů. Její výroba v Paloníně má dlouholetou tradici. 

"Je to největší svíce, kterou v dílně děláme. Manipulace s ní je velmi náročná, i kvůli její hmotnosti. Její velikost navíc přesahuje i velikost našich děvčat, všechny jsou totiž menší než 170 centimetrů. Musejí proto na ní pracovat dvě pracovnice, jedna svíci přidržuje a druhá zdobí, ozdoby jsou totiž po celém obvodu paškálu," řekla dnes ČTK vedoucí chráněné dílny Eva Vařeková. 

Svíce má průměr 14 centimetrů a pracovnice chráněné dílny ji zdobily dva a půl dne. "Na paškálu je vyobrazen český znak, vine se po něm česká trikolóra, nechybí ani zlaté lipové listy a letopočet stávajícího roku," řekla Vařeková. Dodala, že vojáci by si ji měli na tradiční pouť odvézt zhruba v polovině května. Církevní vojenské pouti do jihofrancouzských Lurd se každý rok v květnu účastní několik desítek studentů českých vojenských škol, vojáků a jejich rodinných příslušníků. Slavnost, která se koná od roku 1958, si pravidelně nenechá ujít takřka 15.000 armádních příslušníků ze zhruba tří desítek zemí. 

Poutní svíce pro armádu dílna v Paloníně vyrábí od roku 1995. Tradici má v tamní dílně i výroba velikonočních svící, které každoročně zdobí kostely v tuzemsku i zahraničí. Letos ručně vytvořených paškálů zdobených voskovými pláty vyrobily tamní pracovnice více než 700, podle Vařekové tak překonaly i loňská čísla. Kromě paškálů se dílna věnuje i zdobení křestních svíček nebo svící určeným k narozeninám, svatbám či životnímu jubileu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 138)