Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zlínské náměstí Míru opět zaplní ve svátek Těla Krve Páně věřící

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 12. května 2015 12:03
Zlínské náměstí Míru opět zaplní ve svátek Těla Krve Páně věřící

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Zlín - Zlínské náměstí Míru v neděli 7. června téměř po sedmdesáti letech opět zaplní věřící. Lidé hlásící se ke dvěma zdejším farnostem zde společně oslaví svátek Těla a Krve Páně. Mše svatá začne v 10:00. Po jejím skončení bude následovat požehnání celému městu a slavnostní průvod do kostela sv. Filipa a Jakuba s doprovodem dechové hudby a družiček, sdělila ČTK za pořadatele Michaela Straková.

Svátek Těla a Krve Páně, dříve zvaný Boží Tělo, letos připadá na první červnovou neděli. Datum svátku není pevně určeno, odvozuje se od termínu Velikonoc. Začal se slavit proto, aby se zdůraznila reálná přítomnost Ježíše Krista v Eucharistii - Nejsvětější Svátosti.

"Čtvrtek je den, kdy Ježíš slavil se svými apoštoly Poslední večeři a při ní poprvé proměnil chléb a víno ve svoje tělo a svoji krev. Protože během Velikonoc na Zelený čtvrtek, v den připomínky Ježíšova zatčení a začátku jeho utrpení, nemůže slavnost naplno vyznít, slaví se samostatně po Velikonocích," uvedl zlínský farář Ivan Fišar. 

Svátek zavedl papež Urban IV. v roce 1264. Podnětem k jeho zavedení byl zázrak, který se stal v roce 1263 v Bolzanu v Itálii. Tehdy se při mši svaté při proměňování Hostie zbrotila krví. V závěrečném slavení mše svaté bylo v minulosti zvykem konat procesí s baldachýnem a zastavovat se při jednotlivých vyzdobených oltářích za zpěvu eucharistických písní.

Slavnostní průvod s Nejsvětější Svátostí ven mimo prostor kostela se koná až do současnosti. Ve Zlíně byla podle Strakové poslední mše svatá na náměstí s průvodem s Nejsvětější Svátostí v roce 1948. Poté se v letech Pražského jara konaly s uděleným souhlasem zastupitelů města průvody na prostranství před kostelem. Bývaly vždy spojeny s žehnáním městu. 

"Chceme znovu obnovit tuto krásnou tradici slavení Božího Těla, která zdůrazňuje přítomnost živého Ježíše mezi námi," dodal Fišar. Mše se uskuteční za každého počasí. Více informací bude na webu www.farnostzlin.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)