Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve svatokopecké bazilice bude uložena kapka krve Jana Pavla II.

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 12. května 2015 16:10
Ve svatokopecké bazilice bude uložena kapka krve Jana Pavla II.

Papež Jan Pavel II.
Autor: Flickr.com / Dennis Jarvis / Creative Commons

Olomouc - V bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce budou v neděli uloženy ostatky papeže Jana Pavla II. Půjde o kapku jeho krve. Stane se tak při slavnostní mši, která bude zároveň připomínkou 20. výročí jeho návštěvy v Olomouci a na Svatém Kopečku. Mši povede polský arcibiskup a někdejší osobní sekretář papeže, kardinál Stanislaw Dziwisz, který tehdy Jana Pavla II. doprovázel.

V bazilice bude uložena kapka krve na kousku látky, která je umístěna v malé ampulce. "Tyto ostatky byly donedávna uchovávány na krakovském arcibiskupství. Před nějakou dobou je dostala svatokopecká farnost, poté se začalo s přípravou místa a kardinál Dziwisz je nyní slavnostně uloží do zhruba šedesáticentimetrové schránky umístěné před kněžiště v bazilice," řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Právě díky Dziwiszovi se podařilo papežovy ostatky pro svatokopeckou baziliku získat. 

"Ze všech míst, která tehdy papež navštívil, ať už jde o letiště v Neředíně, katedrálu, Arcibiskupský palác a baziliku na Kopečku, se právě Kopeček nejvíc zapsal do paměti přítomných i samotného papeže, a proto je vhodné si tuto událost připomenout právě zde," podotkl Gračka.

Bazilika na Svatém Kopečku je jedním z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě. Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, který stál v čele katolické církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005, ji navštívil v květnu 1995. Setkal se zde s bezmála desítkou tisíc mladých katolíků poté, co na olomouckém letišti, kde se tísnilo čtvrt milionu poutníků, prohlásil za svaté Jana Sarkandra a Zdislavu z Lemberka.

Dvacáté výročí návštěvy papeže na Svatém Kopečku si lidé budou moci připomenout už v sobotu při benefičním koncertu Václava Hudečka. Další koncert připomene tyto události ve čtvrtek 21. května v kostele svatého Cyrila a Mětoděje v olomoucké části Hejčín. 

Na letošní Zelený čtvrtek byly uloženy pramínek vlasů a kapka krve Jana Pavla II. také v královéhradecké katedrále sv. Ducha.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)