Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Protestanti ve Francii umožní požehnání sňatkům homosexuálů

Ze světa / juml / ČTK / 18. května 2015 5:59
Protestanti ve Francii umožní požehnání sňatkům homosexuálů

Ilustrační snímek - homosexuální svazek
Autor: Wikipedia.org / Mm. Toronto / Wikimedia Commons

Paříž - Francouzská spojená protestantská církev (EPUdF) dnes odhlasovala, že umožní svým pastorům, aby požehnali manželství osob stejného pohlaví. Rozhodnutí přichází dva roky poté, co Paříž legalizovala homosexuální sňatky uprostřed protestů podporovaných římsko-katolickou církví, napsala agentura Reuters.

EPUdF vznikla v roce 2012 spojením francouzských církví luteránské a reformované. Církev však současně uvedla, že synod, tedy církevní sněm, souhlasil s tím, že jednotliví pastoři či farnosti se mohou rozhodnout, zda budou ochotni sňatkům požehnat.

K protestantům se ve Francii hlásí asi dvě procenta populace. Z toho dvě třetiny jsou evangelíci, kteří jsou většinou proti manželství osob stejného pohlaví. Zhruba dvě třetiny Francouzů uvádějí, že jsou katolíci, i když do kostela jich pravidelně chodí jen méně než deset procent.

Prezident EPUdF Laurent Schlumberger uvedl, že v hlasování se většina členů vyjádřila pro požehnání homosexuálním sňatkům. Připustil však, že ohledně této otázky v církvi nadále panují různé názory.

Požehnání sňatkům i samotné sňatky osob stejného pohlaví jsou spornou otázkou v protestantských církvích. Některé liberální, jako ty ve Švédsku a Dánsku, plně schvalují sňatky homosexuálů. Další jen nabízejí službu požehnání sňatkům, která je rozdílná od tradičního sňatku. Osoby nejprve uzavřou civilní sňatek a pak požádají o požehnání v kostele. To má formu bohoslužebného shromáždění sboru, které je současně slavností snoubenců a jejich rodin.

Konzervativní protestantské církve jsou proti sňatkům a částo i proti registrovanému partnerství osob stejného pohlaví, protože jsou podle nich proti biblickému učení. Proti sňatkům nebo i žehnání jiným formám soužití osob stejného pohlaví je také římskokatolická církev.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)