Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kniha Základy tauhídu podle schválené vládní zprávy hlásá nenávist

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 26. května 2015 8:55
Kniha Základy tauhídu podle schválené vládní zprávy hlásá nenávist

Obálka knihy Základy tauhídu
Autor: facebook.com

Praha - Kniha Základy tauhídu - Islámský koncept boha od Bilala Philipse propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím. Uvádí to výroční zpráva o extremismu, kterou dnes schválila vláda. ČTK má dokument k dispozici. Titul je v některých zemích zakázaný. Kvůli vydání knihy v Česku policie stíhá bývalého šéfa pražské muslimské obce Vladimíra Sáňku, jemuž hrozí až deset let vězení.

Sáňka byl po loňské kontroverzní razii v pražských muslimských centrech obviněn ze zločinu založení podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Toho se podle policie dopustil tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci knihy.

Podle výroční zprávy je případ jasný v tom, že se obviněný podílel na vydání knihy. Znalci ale musejí vyhodnotit, zda kniha propaguje salafijský směr islámu a zda tento směr lze považovat za hnutí, které směřuje k potlačování lidský práv a svobod. Pokud to znalci potvrdí, tak také podle vnitra musejí vysvětlit, jaké ideje směřující k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásající rasovou, náboženskou či jinou zášť kniha šíří. "V usnesení o zahájení trestního stíhání nejsou citovány žádné pasáže z vydané knihy, které by prokazovaly přiléhavost zvolené právní kvalifikace," uvádí zpráva ministerstva vnitra o extremismu za loňský rok.

Deník Právo na začátku letošního roku informoval o tom, že policie má posudek, který potvrdil, že publikace obsahuje nenávistné a rasově nesnášenlivé výroky. Kauzu nyní mají na stole žalobci, kteří by podle informací ČTK měli brzy rozhodnout, jak s případem dál naloží. Kauzu mohou poslat k soudu, stíhání zastavit nebo vrátit případ detektivům k dalšímu vyšetření.

Policie vnikla do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě loni 25. dubna. Policejní razie v pražských muslimských centrech se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Přítomní kritizovali údajnou přílišnou razanci zásahu. Nelíbilo se jim například, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi. Ministerstvo vnitra po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)