Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Páteční Noc kostelů předznamená Dny víry

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 26. května 2015 18:00
Páteční Noc kostelů předznamená Dny víry

Noc kostelů 2014
Autor: nockostelu.cz

Praha - V Praze se budou poprvé pořádat Dny víry. Největší ekumenický projekt za posledních 25 let, který se v Praze uskuteční, nabídne mezi 30. květnem a 6. červnem více než tři stovky akcí na téměř 80 místech. Kromě duchovních programů půjde o koncerty, sport i akce pro rodiny. Dny víry organizuje Arcibiskupství pražské a zapojí se do něj většina pražských farností, sborů a křesťanských církví v Praze.

"Chceme vystoupit do ulic a prezentovat křesťanské hodnoty, které může přijmout každý, a na nichž je postavena naše kultura," řekl dnes na tiskové konferenci kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka.

Ve Dnech víry lidé mohou zajít třeba na filmový festival nazvaný Boží biják, posedět s knězem u piva nebo se zapojit do běžeckého závodu s piknikem ve Stromovce. V programu jsou například koncerty hudebníka Jiřího Stivína, klavíristy Radoslava Kvapila, italského tenoristy Friara Alessandra a anglického poprockového zpěváka Martina Smitha.

Smyslem akce je podle Duky poznat blíže město a lidi, s nimiž se křesťané setkávají na ulici nebo pracují, a vést vzájemný dialog. "To znamená přiblížit druhým naše pohledy na život vyrůstající z víry a zároveň vyslechnout ty, kteří náš pohled nesdílejí," řekl.

"Křesťanský festival" se chystal tři roky. Skončí symbolicky 6. června, měsíc před 600. výročím upálení mistra Jana Husa, které si letos církve připomínají. Na velkém koncertu na Staroměstském náměstí vystoupí ten den kapela Hradišťan.

Na většinu akcí je vstup zdarma. O tom, kde je potřeba vstupné, i o dalších akcích se mohou lidé informovat na www.dnyviry.cz. Financovány jsou z darů sponzorů a drobných dárců, naproti tomu Noc kostelů má různé zdroje včetně podpory od státu.

Noc kostelů bude Dnům víry předcházet, po celé zemi se uskuteční 29. května. Do sedmého ročníku se zapojí více než 1400 kostelů, loni ji navštívilo téměř půl milionu lidí. Jen v Praze a Středočeském kraji to bude téměř 300 kostelů, jde o všechny kostely církví, jež působí v ekumenické radě.

Také Noc kostelů připomene husovské výročí, například jedna z pražských tras nabídne "putování s mistrem Janem Husem". Zpřístupněny budou zdarma jindy nepřístupné části kostelů, klášterní zahrady, krypty i věže.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)