Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Jihovýchodní Asii hrozí smrt muslimským uprchlíkům z Barmy/Myanmaru

Ze světa / kir / Diakonie / iDNES.cz / 29. května 2015 0:31

Barma - Jihovýchodní Asie v posledních měsících zažívá uprchlickou krizi nebývalého rozsahu. Do pohybu se daly tisíce muslimských Rohingů, kteří v Barmě trpí pod nadvládou většinových buddhistů. Rohingové jsou odsouvání na okraj společnosti a úprk ze země je pro ně jediným východiskem. Mnozí při tom podle iDNES.cz naleznou smrt.

Tisíce lidí z Myanmaru/Barmy se snažily uprchnout to Thajska, Indonésie nebo Malajsie. Několik měsíců byli nuceni strávit na dřevěných lodích v Bengálském zálivu. V oblasti také působí Diakonie Českobratrské církve evangelické – Středisko humanitární a rozvojové spolupráce, které pomáhá vnitřním uprchlíkům v Myanmaru již od ledna 2014 a pracuje na zlepšení jejich životních podmínek. Jako jediná česká organizace působí přímo ve státě Rakhine. V poslední době se podle Diakonie podmínky uprchlíků trochu zlepšily, když se Malajsie a Indonésie shodly na tom, že přijmou strádající uprchlíky a poskytnou jim dočasné zázemí. Odhaduje se, že několik tisíc lidí je stále na otevřeném moři, proto Malajsie také vyhlásila, že se zapojí do hledání lodí s uprchlíky a poskytne jim humanitární pomoc, především vodu a zásoby.

Pozadí konfliktu

Barma/Myanmar je se svými asi 60 miliony obyvatel jedním z nejchudších států na jihovýchodě Asie. V roce 2012 došlo ve státě Rakhine na západě země ke krvavým střetům mezi příslušníky budhistické a muslimské komunity (Rohingyové). Konflikty přinesly ztráty na životech a přes 140 000 osob (především Rohingyů) muselo uprchnout ze svých domovů. V každém z jednadvaceti uprchlických táborů žije v dočasných přístřešcích až 15 000 lidí. 96 % vnitřních uprchlíků v táborech jsou muslimští Rohingyové, kterých je v Rakhine mezi 700 000 až 1,4 miliony. Rohingyové čelí nejrůznějším formám útlaku.

Česká pomoc

V roce 2013 začala v Rakhine působit Lutheran World Federation, která se jako jediná organizace stará v táborech ve spolupráci s Oddělením hasičského záchranného sboru místní vlády o protipožární bezpečnost. V roce 2014 s ní, díky podpoře Ministerstva zahraničních věcí ČR, začala spolupracovat česká Diakonie. Rozběhl se projekt na zlepšení životních podmínek lidí v uprchlických táborech, který se týká především dvou oblastí: materiální podpora nejpotřebnějších rodin a školení protipožární ochrany. V roce 2014 bylo rozděleno 799 balíků nepotravinové pomoci, které obsahovaly např. plachtu, přikrývky a moskytiéry, nádobí a oblečení. Zároveň bylo proškoleno 140 protipožárních dobrovolnic a dobrovolníků z obou komunit.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)