Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražský pomník Jana Husa je po rekonstrukci, slavnosti se zúčastní Sobotka

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 2. června 2015 7:04
Pražský pomník Jana Husa je po rekonstrukci, slavnosti se zúčastní Sobotka

Socha Mistra Jana Husa, Staroměstské náměstí v Praze
Autor: Wikipedia.org / Petr Vilgus / Wikipedia Commons

Praha - Pamětní schránka s dokumenty upomínající na dnešní dny bude dnes vložena do útrob pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí. Po několika letech je dokončeno restaurování a opravy monumentálního sousoší. Dnešního setkání se kromě zástupců Prahy a Husova rodného Husince zúčastní i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za měsíc uplyne sto let od dokončení pomníku a lidé si připomenou 600. výročí Husovy mučednické smrti na hranici.

Pamětní schrána bude zapečetěna cínem a uložena k základnímu kameni v první etáži podzemních chodeb. Restaurátoři pak definitivně uzavřou vchod do podzemí a zasypou jej zeminou. předpokládají, že desítky či stovky let se do pomníku nebude vstupovat.

U pomníku bude pro zájemce instalována výstava, která na panelech seznamuje s historií sousoší, s jeho tvůrci, dobovými fotografiemi zachycujícími výstavbu pomníku i detailní snímky bronzových figur a objasnění jejich významu a ikonografie.

Pomník Jana Husa od Ladislava Šalouna je patrně největším a nejznámějším pomníkem známého církevního reformátora. Od prvotního impulsu postavit pomník Jana Husa v Praze v roce 1889 k výsledné realizaci uběhlo více než čtvrt století.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)