Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V nově obnovené synagoze v Krnově zazněly skladby sefardských Židů

Kultura / kir / Deník.cz / wikipedie / 6. června 2015 17:24
V nově obnovené synagoze v Krnově zazněly skladby sefardských Židů

Krnovská synagoga
Autor: Wikipedia.org

Krnov - V Krnově ve vyprodaném sále synagogy zazněly v rámci mezinárodního festivalu Janáčkův máj skladby sefardských Židů, které se ve střední Evropě vůbec nehrají, uvádí regionální vydání Deníku.cz.

Synagoga na vystoupení sopranistky Ireny Troupovové a souboru Collegium Musicum Brno byla zaplněna do posledního místa. Zazněly také neznámé skladby židovských autorů z období baroka.

Večer židovské barokní hudby byl podle pořadatelů ideálním programem pro obnovenou synagogu v Krnově, která připomíná bohatou historii zaniklé židovské obce. Pondělní koncert sopranistky Ireny Troupové a souboru Collegium Musicum Brno přenesl posluchače do historie nejen volbou skladeb židovských autorů 17. a 18. století, ale také užitím dobových hudebních nástrojů.

Vokálně instrumentální soubor Collegium Musicum Brno usiluje o přesnou reprodukci historického repertoáru. Pomocí nástrojů, jaké hrály v synagogách v 17. století, se snaží se dát barokní tvorbě její původní tvar a smysl. Také Irena Troupová získala mezinárodní renomé na poli historicky poučené interpretace staré hudby.

Synagoga byla zachráněna díky odvaze německého člena městské rady

Krnovská synagoga byla postavena roku 1871 stavitelem Ernestem Latzelem. Jedná se o stavbu v novorománském slohu, inspirovanou stavbami sefardských Židů, s interiérem v maurském stylu. Synagoga je připomínkou prosperity místní židovské komunity, v jejíchž řadách bylo mnoho významných krnovských podnikatelů a osobností. Přestala sloužit bohoslužbám v roce 1938, kdy Krnov obsadila německá armáda.

Jako jedna z mála synagog v regionu byla uchráněna před zničením v době nacistické okupace. Díky odvaze a obětavosti člena krnovské městské rady Franze Irblicha (1905 – 1960), který prosadil v době okupace její přeměnu na městskou tržnici, byla tato stavba uchována pro budoucí generace. Svitky Tóry a kultovní předměty byly zachráněny. Po válce sloužila budova jako státní archiv. Po povodni v roce 1997, která poškodila archiválie, a rovněž samotnou stavbu, byla synagoga vyklizena.

Na podzim roku 2003 se  do synagogy začal pomalu navracet duchovní a kulturní život. Začaly se pořádat koncerty se zaměřením na hebrejské písně, vystoupení židovských tanců, připomínky židovských svátků a další aktivity. V roce 2010 se podařilo synagogu začlenit do projektu Revitalizace židovských památek v České republice a památkový objekt byl rekonstruován a restaurován. V roce 2014 proběhlo slavnostní otevření, v synagoze se nachází stálá epozice "Židovští průmyslníci, podnikatelé a vynálezci".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)