Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věřící ve Zlíně slavili pod širým nebem svátek Božího těla

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 7. června 2015 14:08
Věřící ve Zlíně slavili pod širým nebem svátek Božího těla

Ilustrační foto
Autor: Člověk a víra / Radomír Muzikář

Zlín - Centrum Zlína dnes dopoledne zaplnili věřící, aby po téměř sedmdesáti letech oslavili pod širým nebem svátek Těla a krve Páně, také řečený svátek Božího těla. Na náměstí Míru se konala mše, průvod s družičkami poté zamířil do kostela svatého Filipa a Jakuba. Pro mnoho věřících šlo o výjimečnou událost.

"Jsem moc ráda, že se svátek ve Zlíně koná. Přistěhovala jsem se sem v roce 1961, chodím do kostela, nikdy tady ale takový svátek nebyl. V okolních vesnicích přitom je," řekla ČTK starší žena. Jiná z účastnic svátek zažila ve Zlíně jako malá dívka. "Jako družička jsem chodila s pivoňkami v košíku, házely jsme je po cestě do kostela. Měla jsem i fotku, jak stojím nad svou mladší sestrou," uvedla Marie Bahulová.

Výjimečný byl dnešní den i pro slavnostně oblečené malé družičky. Svou osmiletou dceru Anežku přivedla Zdeňka Polínková. "Boží tělo v takových rozměrech tady nebylo dlouho slaveno, možná jen mezi zdmi kostela. Když přišla nabídka vyjít ven a doprovázet Pána Ježíše v průvodu, rádi jsme ji přijali. Jsem ráda, že dcera bude mít takový důležitý zážitek, já jej neměla," uvedla Polínková.

Svátek se začal slavit proto, aby církev zdůraznila přítomnost Ježíše Krista. "Ježíš nebyl tady jen 33 let v lidské podobě jako boží syn, ale zůstává tady pod podobou chleba, nebo, jak říkáme, svaté hostie, to je jeho reálná přítomnost. Důvodem oslavy je oslavit Ježíšovu přítomnost," řekl dnes ČTK zlínský farář Ivan Fišar. Datum svátku není pevně určeno, odvozuje se od termínu Velikonoc.

Svátek zavedl papež Urban IV. v roce 1264. Podnětem k jeho zavedení byl zázrak, který se stal v roce 1263 v Bolzanu v Itálii. Tehdy se prý při mši hostie zbrotila krví. V závěrečném slavení mše bylo v minulosti zvykem konat procesí s baldachýnem a zastavovat se při jednotlivých vyzdobených oltářích za zpěvu eucharistických písní. Ve Zlíně se konala poslední mše s průvodem na náměstí v roce 1948.

Letošní svátek svátek Těla a krve Páně a obnovení průvodů po celé republice, je součástí Národního eucharistického kongresu, který vyvrcholí v sobotu 17. října tohoto roku. V Brně na náměstí Svobody bude v 10.30 hodin hlavní bohoslužba s následným eucharistickým průvodem a doprovodným programem, účastnit by se jí mělo několik desítek tisíc lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)