Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Začátkem prázdnin bude zveřejněna identifikace ostatků kněze Toufara

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 13. června 2015 22:44
Začátkem prázdnin bude zveřejněna identifikace ostatků kněze Toufara

P. Josef Toufar u dveří číhošťského kostela
Autor: Archiv Miloše Doležala

Praha - Závěry ze zkoumání kosterních pozůstatků, které pravděpodobně patří umučenému knězi Josefu Toufarovi, zveřejní experti začátkem července. ČTK to řekla mluvčí Národního muzea Tereza Petáková. Na neděli 12. července je naplánován pohřeb v Toufarově Číhošti na Havlíčkobrodsku, kde kněz působil, než jej zatkla komunistická Státní bezpečnost. Církev připravuje proces Toufarova blahořečení, který zřejmě potrvá několik let. Pokračovat bude i bez ohledu na výsledek výzkumu.

StB obvinila Toufara v roce 1950 z takzvaného číhošťského zázraku. Chtěla ho přinutit k doznání, že v kostele zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. Toufar zemřel ve vězení téhož roku ve věku 47 let na následky krutého zacházení. Pohřben byl do hromadného hrobu pod falešným jménem J. Zouhar.

"V současné době ještě pracují antropologové Národního muzea na ohledání pozůstatků, které by mohly patřit páteru Toufarovi. Závěry by měly být známy až přibližně k 12. červenci," uvedla Petáková.

Kostra byla vyzvednuta z hromadného hrobu na pražském hřbitově v Ďáblicích ke konci loňského roku. Zkoumali ji lékaři z Ústavu soudního lékařství Brno, kteří našli při exhumaci v oblasti pánve pozůstatky zdravotnického materiálu. Konstatovali, že je jisté, že na těle byl před smrtí proveden chirurgický zákrok v oblasti břicha. To by se mohlo shodovat s dostupnými informacemi o posledních hodinách pátera Toufara.

Odborníci chtěli pro potvrzení identity porovnat genetické profily ze vzorků z exhumovaného těla s profily žijících příbuzných, a vypočítat genetický model, s jakou pravděpodobností jde o páterovo tělo.

Toufarova rodina usiluje o exhumaci od roku 1954, až nyní má naději, že bude moci splnit Toufarovo přání, aby byl pohřben v Číhošti.

Kardinál Dominik Duka v únoru vyjádřil naději, že se blahořečení dočká. Podle něj je číhošťský farář jakousi mučednickou ikonou násilné kolektivizace zemědělství v 50. letech 20. století.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)