Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bezpilotní letoun doveze do Polska potratové pilulky

Ze světa / vlu / ČTK / 26. června 2015 13:07
Bezpilotní letoun doveze do Polska potratové pilulky

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Don McCullough / Creative Commons

Varšava - Bezpilotní letoun, vypravený západními feministkami, má v sobotu přistát se zásilkou potratových pilulek v Polsku, poblíž hranic s Německem. Oznámilo to polské feministické sdružení, které se na celé operaci podílí. Akce má upozornit na rozdíl v dostupnosti bezpečných interrupcí v Polsku a jinde v Evropě.

Potraty jsou v Polsku zakázány s výjimkou několika zákonem povolených případů - například pokud je plod poškozený nebo pokud těhotenství ohrožuje zdraví či život ženy, anebo je těhotenství následkem znásilnění.

Tisk už překřtil létající aparát, který feministky nazvaly "Abortion Drone", na "dron smrti". Kromě Polska nejsou potraty dovoleny ještě v Irsku a na Maltě.

"Je to symbolická operace, která má ukázat, že pár kilometrů (mezi místy startu a přistání) představuje propast v respektování práv žen, které jsou součástí lidských práv," řekla agentuře AFP Julia Gawedaová ze sdružení Feminoteka. "Distribuce potratových pilulek je v Polsku zakázána," zdůraznila.

Zięba: Akce připomíná nejtemnější črty polsko-německých vztahů

Akci organizuje nevládní organizace Women on waves, sídlící v Nizozemsku, která dlouhodobě bojuje za právo žen na potrat. Letoun má vzlétnout v sobotu okolo 11:00 SELČ z Frankfurtu nad Odrou, přistání je plánováno na 14:00 SELČ v nedaleké polské obci Slubice, kde se má odehrát také tisková konference organizátorek.

Ty argumentují, že v Polsku se interrupce také odehrávají, avšak nelegálně, a tedy i nebezpečně pro zdraví žen, zejména těch chudších. Pokud v Německu jako zemi s nejnižším počtem potratů se loni podle statistik uskutečnilo 99.700 potratů, pak v Polsku, kde oficiální číslo činí jen 744 interrupcí, bylo v přepočtu na počet obyvatel ve skutečnosti potratů nejméně 48.000, tvrdí.

Akce připomíná "nejtemnější črty polsko-německých vztahů z dob druhé světové války, kdy hitlerovské Německo za okupace plánovalo zničení Polska propagováním potratů a antikoncepce", prohlásil šéf Polského sdružení obránců lidského života Antoni Zięba v listu Nasz Dziennik.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)