Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na boholužbu slouženou papežem v Ekvádoru se sešel víc než milion lidí

Ze světa / vlu / ČTK / 7. července 2015 20:31
Na boholužbu slouženou papežem v Ekvádoru se sešel víc než milion lidí

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Alfredo Borba / Creative commons

Guayaquil (Ekvádor) - Papež František včera v Ekvádoru odsloužil první z pěti bohoslužeb, které má naplánované během nynější týdenní cesty po Latinské Americe. V přístavním městě Guayaquil se mše pod širým nebem zúčastnil asi milion věřících, kteří se sešli v místním parku Samanes, napsala agentura AP. Příležitost vidět na vlastní oči hlavu katolické církve si nenechaly ujít ani desetitisíce lidí ze sousední Kolumbie, kteří se za papežem do Ekvádoru vypravili.

František do Ekvádoru přiletěl v neděli odpoledne a v metropoli Quitu se pak setkal s prezidentem Rafaelem Correou. Včera ráno místního času (odpoledne SELČ) se pak přesunul do největšího ekvádorského města Guayaquil. Zástupy věřících ho čekaly už na letišti, kde dokonce několika z nich zapózoval na jejich selfie. Pak se pomodlil v nedávno dostavěném chrámu Božího milosrdenství.

Bohoslužba, na niž davy lidí čekaly za jasného a horského počasí dlouhé hodiny, přilákala i věřících z blízkých zemí: zejména z Kolumbie, ale také z Peru, Chile či Brazílie. Papež se na ně během kázání obrátil s úvahami o nezastupitelné roli rodiny, která je podle něj základem každé společnosti a je "tou nejbližší nemocnicí, první školou pro děti a nejlepším domovem pro seniory".

"Je tu jedna drobnost, která by nás měla přimět k zamyšlení: Nové víno svatby v Káni, které tak chválil správce svatby v Káni Galilejské, se rodí v kamenných džbánech určených k očišťování, to znamená v místech, kde všichni odkládají svůj hřích, tedy v tom nejhorším místě: „Kde se rozmnožil hřích, tam se v míře daleko štědřejší ukázala milost“ (Řím 5,20). V každé z našich rodin i ve společné rodině, kterou všichni tvoříme, se nic neodpisuje, nic není neužitečné. Těsně před zahájením Jubilejního roku Milosrdenství pořádá církev řádné zasedání biskupské synody věnované rodinám, aby uzrálo pravé duchovní rozlišování, nalezla se konkrétní řešení a poskytla se pomoc v mnoha těžkostech a vážných výzvách, kterým dnes musí rodina čelit. Vybízím vás, abyste zintensivnili svoje modlitby na tento úmysl, aby dokonce i to, co se nám jeví nečistým, pohoršuje nás či děsí, Bůh nechal projít svojí hodinou a proměnil v zázrak. Dnešní rodina potřebuje tento zázrak," uvedl papež v homilii.

Papež během své první delší návštěvy rodného kontinentu navštíví kromě patnáctimilionového Ekvádoru, kde se ke katolictví hlásí 90 procent obyvatel, také Bolívii a Paraguay. Kromě zástupů věřících, pro něž během osmi dní odslouží celkem pět mší, Františka čekají setkání s politiky, duchovními i s lidmi na okraji společnosti: vězni, obyvateli slumů a nemocnými.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)