Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval evropské farnosti, aby se ujaly uprchlických rodin

Ze světa / vlu / ČTK / 6. září 2015 14:28
Papež vyzval evropské farnosti, aby se ujaly uprchlických rodin

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes během modlitby Anděl Páně na Svatopetrském náměstí vyzval evropské farnosti, řeholní komunity, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. "Evangelium nás vyzývá k solidaritě, musíme dát uprchlíkům konkrétní naději," řekl papež.

Uvedl přitom, že milosrdenství je druhým jmeném lásky a odkázal na verš z Matoušova evangelia (Mt 25,40): "Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili."

"Desetitisíce uprchlíků utíkají před smrtí, válkou a hladem, utíkají za lepším životem. Evangelium nás přitom vyzývá k solidaritě s těmi nejmenšími a s potřebnými; k tomu, abychom jim dali konkrétní naději." 

Dvě rodiny migrantů v nejbližších dnech ubytují rovněž dvě vatikánské farnosti, dodala hlava katolické církve. Papež si přeje, aby se biskupové působící po Evropě zasadili o to, že v jejich diecézích výzva ohledně přijímání migrantů padne na úrodnou půdu. 

Jen v samotné Itálii je více než 25.000 farností, dalších přes 12.000 jich je v Německu, kam míří většina Syřanů, kteří utíkají před více než čtyři roky trvající občanskou válkou.

"Každá farnost, každá náboženská komunita, každý klášter, každý svatostánek, přijměte jednu rodinu," vyzval papež a dav na Svatopetrském náměstí ho odměnil potleskem.

V jiném svém dnešním prohlášení pak František, který je vnukem italských emigrantů, kteří přišli do Argentiny, kritizoval zeď, jež na hranicích se Srbskem postavili Maďaři. "Stavět zdi a jiné překážky, aby byli zastaveni ti, kteří se snaží najít poklidné místo, kde by mohli žít, považuji za násilí. Násilím je podle mě i vracení těch, kteří prchají před nelidskými podmínkami v naději, že jinde naleznou lepší budoucnost," řekl papež.

Italská pobřežní stráž dnes uvedla, že při několika akcích během celého víkendu zachránila 436 migrantů, kteří vyslali nouzové signály, když se jejich gumové čluny dostaly do potíží.

"Vítám slova papeže Františka o solidaritě s uprchlíky. My jsme podobnou nabídku české vládě učinili už v červenci. V mé diecézi jsme připraveni," komentoval slova papeže pražský arcibiskup Dominik Duka.

Tisíce migrantů převážně z Blízkého východu a z Afriky, kteří v minulých dnech dorazili do Maďarska, se nyní přesouvají do Rakouska a odtud dál do Německa. Právě tam se chce řada z nich usadit. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)