Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Židé slaví nový rok

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 14. září 2015 9:06
Židé slaví nový rok

Ilustrační foto - Židé s typickými jarmulkami
Autor: Wikipedia.org / David Berkowitz / Wikimedia Commons

Praha - Se západem slunce začala včera židům na celém světě oslava dvoudenního svátku Roš hašana. Podle tradičního kalendáře tak začíná nový židovský rok s datem 5776. Lidé se včera vpodvečer, ale zejména po oba dva následující dny scházejí v synagogách, kam zpravidla přicházejí i ti, kteří tak v průběhu celého roku nečiní. Bohoslužby na nový rok jsou spojené s troubením na šofar.

Pro tento svátek platí stejná náboženská ustanovení jako pro ostatní svátky, tedy zákaz prací, které jsou zakázány i o šabatu. Značná část obou dnů se stráví v modlitbách a sebezpytováním. Významnost a závažnost dne je vyzdvižena bílou barvou, která v judaismu symbolizuje nevinnost a čistotu. Bílou barvou je vyzdobena synagoga a chodí v ní oblečeni lidé.

Židovský kalendář má za počátek mytické stvoření světa v roce 3761 před začátkem křesťanského letopočtu. Roš hašana (doslovně hlava roku) trvá dva dny a je ve znamení veselí. Po bohoslužbách a v domácnostech se obvykle připravují sladké pochutiny. Třetí den přichází půst - věřící by měli do nového roku vstoupit jako noví lidé, kteří mají uspořádané vztahy s bohem a lidmi.

Přání z Íránu

K novoročním svátkům popřál židům i íránský prezident Hasan Rúhání. Jeho přání se však objevilo jenom na anglické, nikoli perské verzi Rúháního twitterového účtu. Írán Izrael jako stát neuznává a íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí nedávno prohlásil, že Izrael do 25 let zanikne.

"Nechť naše společné abrahámské kořeny prohloubí respekt a přinesou mír a vzájemné porozumění. L'šana tova," pozdravil Rúhání Židy s použitím hebrejského přání dobrého roku.

Rúhání je v úřadě od roku 2013 a od té doby přání k židovským novoročním svátkům nevynechal. Židé žijí v dnešním Íránu skoro 3000 let a navzdory nepřátelství obou zemí je tam dodnes několikatisícová židovská komunita.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)