Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Špindlerově Mlýně odhalili památník Němcům zastřeleným bez soudu v poválečné době

Kraje: Královéhradecký / kir / Vlastní zpráva / 21. září 2015 10:39
Ve Špindlerově Mlýně odhalili památník Němcům zastřeleným bez soudu v poválečné době

nápis na pomníku
Autor: Jan Kirschner

Špindlerův Mlýn - 5. září byl za účasti cca. stovky lidí slavnostně odhalen pamětní kámen na Věřině stezce ve Špindlerově Mlýně v blízkosti lanovky na Pláně, kde bylo po válce pohřebeno několik desítek Němců zastřelených bez nároku na řádný soud (známá jsou jména 22 osob). Pomníček z kámene, obroušeného vodou horského toku řeky Labe – s prostým česko-německým nápisem Odpočívejte v pokoji – V/VI 1945 a jednoduchým křížem, navrhla Kateřina Nováková-Kašparová z Hořic v Podkrkonoší a kamenické práce provedl Roland Hantl z Mladých Buků. Jak uvedl náměstek ředitele Krkonošského národního parku Jakub Kašpar, pomník nemá dnes za cíl soudit tehdejší události, ale ani jejich aktéry, ať už z řad popravených, nebo těch, kdo popravu provedli či o ní rozhodli. „Sedmdesát let poté chceme pomníkem připomenout, že se to v našem regionu stalo a v neposlední řadě dát najevo, že spravedlivý soud a možnost obhajoby jsou v právním státě základním předpokladem udělení jakéhokoli trestu,“ uvedl zástupce správy KRNaP, která spolu s městem Špindlerův Mlýn a krajanským spolkem bývalých německých obyvatel odhalení pomníků iniciovala.

Ve Špindlerově Mlýně odhalili památník Němcům zastřeleným bez soudu v poválečné době

pomník požehnali zástupci čtyř církví
Autor: Jan Kirschner

Na celé česko – německé koordinaci projektu se významně podílela i profesorka němčiny ve Vrchlabí paní Hana Jüptnerová, která při slavnosti tlumočila. Odhalení se zúčastnilo i přibližně čtyřicet Němců včetně řady přímých příbuzných popravených. Přítomným zaslal pozdrav i zmocněnec německé vlády pro vysídlence a menšiny pan Hartmut Koschyk. Mezi příspěvky duchovních zaznělo i poděkování současné německé vládě, která se obětavě snaží pomáhat uprchlíkům a dnešní Německo je tak zcela jiné, než to z doby druhé světové války. Na závěr slavnosti byl pomník požehnán zástupci tři místních církví a duchovního evangelické církve z Drážďan Ericha Busseho.

 


Informační leták s podrobnějším popisem této historické události zpracovalo Krkonošské muzeum ve Vrchlabí.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)