Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Předsedou Konference biskupů Slovenska byl znovuzvolen arcibiskup Zvolenský

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 21. září 2015 22:32
Předsedou Konference biskupů Slovenska byl znovuzvolen arcibiskup Zvolenský

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský
Autor: Flickr.com / Benediktíni Sampor / Creative commons

Marianka (Bratislavský kraj) - V čele Konference biskupů Slovenska (KBS) zůstane příští tři roky bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Ve funkci místopředsedy KBS vystřídá nitranského biskupa Viliama Judáka košický arcibiskup Bernard Bober, v tajných volbách o tom rozhodlo 15 členů KBS.

Slovenští biskupové zároveň rozhodli, že generálním sekretářem KBS bude nadále banskobystrický biskup Marián Chovanec. V stálé radě bude kromě jejího předsedy, místopředsedy a generálního sekretáře KBS i rožňavský biskup Stanislav Stolárik a trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Volba se uskutečnila včera na úvod 82. plenárního zasedání KBS, které se konalo na poutním místě Marianka, které se nachází v jižní části Bratislavského kraje.

Zvolenský se stal poprvé předsedou KBS 28. října 2009 a podruhé 8. listopadu 2012, současný mandát mu skončí v roce 2018.

 

Zvolenský byl zvolený až v třetím kole

“I když má arcibiskup Zvolenský nevýrazný způsob komunikace, je mezi slovenskými římskokatolickými diecézními biskupy nejvýraznější osobností. Vzhledem k blížící se synodě o rodině, kde bude Zvolenský zastupovat Slovensko, a listopadové ad limina apostolorum, nechtěli biskupové experimentovat se změnami v čele KBS. Na druhé straně, Zvolenský byl zvolený až v třetím kole, do kterého se dostali dva biskupové s nejvyšším počtem hlasů v prvních dvou kolech. To znamená, že část biskupů nevolila Zvolenského,” okomentoval pro Christnet.cz volbu redaktor internetového deníku Postoj Imrich Gazda.

Podle Gazdy by změna na pozici místopředsedy mohla vést k vyváženějšímu vedení KBS: “Tím, že místopředsedou byl zvolený košický arcibiskup Bernard Bober, který je lidovějším typem biskupa, bude vedení KBS asi vyváženější: diplomat Zvolenský – přímočarejší Bober.”

Arcibiskup Zvolenský bude Slovensko spolu s řeckokatolickým prešovským metropolitou Jánem Babjakem zastupovat ve Vatikánu na říjnové biskupské synodě o rodině. A měsíc poté se uskuteční dlouho připravovaná cesta ad limina apostolorum slovenských biskupů do Říma, kde se setkají s představiteli římské kurie a papežem Františkem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)