Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval Kubánce k návratu k aktivní víře, pak odletěl do USA, setká se s Obamou

Ze světa / vlu / ČTK / 23. září 2015 9:37
Papež vyzval Kubánce k návratu k aktivní víře, pak odletěl do USA, setká se s Obamou

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Havana/Washington - Papež František včera během posledních hodin své návštěvy Kuby zavítal na východ ostrova do města Santiago de Cuba, kde jej pozdravily desetitisíce nadšených Kubánců. František zde odsloužil třetí bohoslužbu během tří dnů a vyzval místní obyvatele k návratu k tradicím katolické víry, jejíž základy se tu udržely navzdory více než půlstoletí vlády komunistů. Bohoslužby se podle agentury AP zúčastnil i prezident Raúl Castro. Hlava katolické církve po setkání s místními rodinami odletěla do Spojených států, kde ho prezident Barack Obama přívítal zcela výjimečně již na letišti.

Bohoslužba se konala na nejposvátnějším místě Kuby, v bazilice Panny Marie Milosrdné v městečku Cobre, které leží v horách nedaleko Santiaga. Papež, který se během celého pobytu na Kubě vyhýbal kritice režimu a neozval se ani po zatýkání desítek disidentů kvůli jeho návštěvě, promluvil o těžké situaci katolíků v zemi, jejíž vůdci vyhlásili oficiální státní ideologií ateismus. "Duše Kubánců... byla přetvářena v době utrpení a nedostatku, což nemohlo potlačit (jejich) víru," prohlásil František a vyzval obyvatele ostrova, aby navázali na místní katolickou tradici.

Revoluce něhy

V zemi, kde patří k nejfrekventovanějším pojmům státního aparátu slovo revoluce, nabádal lidi k "revoluci něhy". Navázal tak na svá předchozí dvě vystoupení, kdy vyzýval Kubánce k odvaze ke změnám v životě a k tomu, aby se spíše než o ideologii starali o své bližní.

Papež má podle statistik kubánské církve pádný důvod nabádat katolíky k aktivitě - zatímco pokřtěno je na ostrově zhruba 60 procent lidí, na bohoslužby jich pravidelně chodí pět až deset procent. "Generaci za generací, den za dnem jsme vyzýváni, abychom obnovili svou víru. Jsme vyzýváni, abychom žili revoluci něhy jako Marie, naše matka milosrdenství," řekl František s odkazem na zmíněnou patronku Kuby z Cobre.

Při následném průjezdu kolony s papamobilem ulicemi druhého největšího kubánského města Santiaga zdravily papeže desetitisíce lidí, z nichž mnoho mávalo vatikánskými vlaječkami. 

Papež poté zamířil na setkání s místními rodinami v santiagské katedrále. Shromážděné členy tradičně velkých hispánských rodin vyzval, aby co nejvíce drželi při sobě, neboť rozpad rodin podle něho činí z lidí izolované jedince, kterými je snadné manipulovat a ovládat je. "Starejme se o své rodiny, to jsou skutečné školy zítřka," prohlásil František, který označil rodinu rovněž za "skutečný prostor svobody" a "opravdové centrum lidství".

Poté papež zamířil na místní letiště, kam jej doprovodil prezident Raúl Castro, který navštívil všechny jeho mše. Papežovo letadlo, jímž je jindy běžný linkový stroj společnosti Alitalia, bylo až do poslední chvíle před samotným vzletem vyzdobeno kubánskou a vatikánskou vlajkou v otevřených oknech pilotní kabiny.

Návštěva USA

Ve Spojených státech Františka okolo 22:00 SELČ přivítal na vojenské základně Andrews ve státě Maryland prezident Barack Obama, který podobnou věc činí zcela výjimečně. V USA František stráví sedm dní a navštíví Washington, New York a Filadelfii. Dnes v Bílém domě Obama přijme papeže Františka, oba zastánci ekologicky odpovědné politiky sejdou k rozhovoru nejen o omezování škodlivých emisí. Očekává se, že papež otevře i téma chudoby, v souvislosti s nímž jej demokraté požádali, aby promluvil o potřebě zvýšení minimální mzdy, které odmítají republikáni.

Po setkání s hlavou státu má František na programu cestu v papamobilu, která bude pokračovat společnou modlitbou s americkými duchovními v katedrále svatého Matouše.

Na závěr dne dojde na svatořečení misionáře Junípera Serry, který v 18. století zakládal misie, kolem nichž vyrostla dnešní Kalifornie. Očekává se, že se tato ceremonie nevyhne kritické reakci zvláště domorodých obyvatel Ameriky, kteří Serru viní z krutého zacházení s jejich předky, jež údajně vedlo až k násilným úmrtím. Serru blahořečil v roce 1988 papež Jan Pavel II. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)