Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu začala synoda o manželství a rodině

Ze světa / juml / ČTK / 5. října 2015 7:52
Ve Vatikánu začala synoda o manželství a rodině

ilustrační foto - Biskupská synoda 2014
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Papež František na úvod biskupské synody o manželství a rodině, která dnes začala ve Vatikánu, zdůraznil nerozlučitelnost manželství, což je tradiční postoj katolické církve. Zároveň dodal, že církev do svých řad musí přijímat i lidi, kteří chybují.

"Pro Boha není manželství utopií mladých, ale naopak snem, bez kterého by jeho výtvory byly předurčeny osamění," řekl papež. Katolická církev považuje rozvod za těžké provinění proti přirozenému zákonu a na nové sňatky rozvedených nahlíží jako na veřejné cizoložství.

Papež ve svém kázání připomněl slova Ježíše z Markova evangelia o tom, že človek nesmí dělit, co Bůh spojil. František ale varoval před tím, aby se církev uzavírala před chybujícími lidmi. V této souvislosti citoval zesnulého papeže Jana Pavla II., který žádal porozumění a lásku i pro ty, kteří činí chyby. "Církev musí takové lidi hledat, přijímat a doprovázet," řekl František.

Papež František dnes na úvod diskuse biskupské synody o rodině vyzval účastníky, aby odložili osobní předsudky a projevili odvahu a pokoru. Zároveň je ale podle tiskových agentur upozornil, že toto církevní shromáždění není žádným parlamentem, kde se smlouvá o kompromisech.

Synoda o rodině a manželství začala ve Vatikánu v neděli. František při jejím zahájení zdůraznil tradiční postoj katolické církve týkající se nerozlučitelnosti manželství. Současně ale dodal, že církev do svých řad musí přijímat i lidi, kteří chybují.

Pondělní jednání

"Synoda není žádný parlament, kde se lidé scházejí kvůli konsensu ohledně nějaké dohody, kde se vyjednává, kde se uzavírají smíry nebo kompromisy," pronesl dnes nejvyšší představitel katolické církve při zahajované diskusi k 360 přítomným členům synody. Jediný způsob jednání je podle něj "otevřít se s odvahou a pokorou Duchu svatému".

Papež vyzval biskupy, laiky a odborníky z celého světa, aby "na společné cestě synody kráčeli s odvahou, moudrostí a otevřeností" a přitom měli na mysli dobro církve a rodin. Církev podle Františka "není žádné muzeum, kde se jen prohlíží nebo střeží, ale živý zdroj".

Synoda potrvá tři týdny do 25. října. Účastníci se budou radit o citlivých tématech, jakými jsou pro církev například potraty, antikoncepce, homosexualita či opětovné sňatky již rozvedených osob. Od synody se žádné věcné rozhodnutí neočekává, biskupové však Františkovi na závěr svého rokování předají dokument, který shrne jejich diskusi a postoje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)