Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež: Únik dokumentů byla chyba, ale reformy budou pokračovat

Ze světa / juml / ČTK/radiovaticana.cz / 8. listopadu 2015 21:04
Papež: Únik dokumentů byla chyba, ale reformy budou pokračovat

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes prohlásil, že navzdory úniku citlivých finančních dokumentů z Vatikánu je odhodlán pokračovat v reformách. Únik materiálů poukazujících na údajnou zpronevěru církevních fondů pro chudé a nemocné označil za chybu a politováníhodný čin, který ničemu nepomohl. Dodal, že vypracování těchto materiálů zadal on sám. "Já i moji spolupracovníci už jsme je (jejich obsah) znali," uvedl.

Desítkám tisíc věřících shromážděných na Svatopetrském náměstí sdělil, že bude pokračovat v reformách. Po nedělní modlitbě Anděl Páně pronesl následující prohlášení:

Drazí bratři a sestry, vím, že mnozí z vás byli znepokojeni zprávami, které kolovaly v uplynulých dnech v souvislosti s důvěrnými dokumenty Svatého stolce, které byly odcizeny a zveřejněny.

Proto bych vám chtěl především říci, že odcizení oněch dokumentů je přečinem. Je politováníhodným skutkem, nikoli pomocí. Já sám jsem žádal o tuto studii, a ony dokumenty jsme já i moji spolupracovníci již dobře znali, přičemž byla přijata opatření, která již začala přinášet plody, některé jsou již vidět.

Proto vás chci ujistit, že tento tristní skutek mne určitě neodradí od práce na reformě, kterou se svými spolupracovníky za podpory vás všech uskutečňujeme. Ano, za podpory celé církve, protože církev se obnovuje modlitbou a všední svatostí každého pokřtěného.

Děkuji vám proto a prosím vás, abyste se nadále modlili za papeže a církev, nenechali se zneklidňovat a šli dál v důvěře a naději.

Bylo to jeho první oficiální vyjádření ohledně knih dvou italských novinářů, kteří ve svých dílech tvrdí, že peníze určené v rámci církve na pomoc potřebným nekončí vždy tam, kde mají. Ukázaly to podle nich důvěrné interní dokumenty uniklé z Vatikánu. Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi ve svých knihách Avarizia (Chamtivost) a Via crucis (Křížová cesta) napsali, že "za nehty" papežské kurie pro potřeby jejích členů takto zůstalo kolem 400 milionů eur.

Policie zatkla v souvislosti s únikem materiálů dvě osoby, španělského preláta a jednu mladou poradkyni.

 

Český překlad plného znění papežova prohlášení Milan Glaser, česká sekce Radia Vatikán

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)