Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Útoky v Paříži odsuzují Duka, Vatikán i politici

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 14. listopadu 2015 10:25
Útoky v Paříži odsuzují Duka, Vatikán i politici

V pátek 13. listopadu zažila Francie jeden ze svých nejhorších dnů
Autor: Printscreen TV France

Paříž/Praha - Zděšení nad útoky a solidaritu s francouzským lidem vyjádřují zástupci církví i politici. Například český kardinál Dominik Duka dnes napsal

"Útok v Paříži mne naplňuje smutkem, modlím se za oběti. Ti kdo při něm volali Allahu akbar, tedy "Bůh je mocný" si musí uvědomit, že Bůh je také spravedlivý a jistě ztrestá každého, kdo ničí chrám Ducha svatého, tedy lidské životy."

Podle ředitele tiskového střediska Svatého stolce P. Federico Lombardi přijal zprávy o teroristických útocích papež František se zděšením, v prohlášení, které Lombardi poskytl médiím dnes brzy ráno uvedl: „Jsme otřeseni tímto novým projevem šíleného teroristického násilí a nenávisti, které co nejradikálněji odsuzujeme společně s papežem a všemi lidmi, kteří milují pokoj. Modlíme se za oběti, za zraněné a za celý francouzský národ. Jde o útok na mír celého lidstva, který si žádá rozhodnou a solidární reakci ze strany nás všech, abychom se postavili šíření vražedné nenávisti ve všech jejích formách.“ 

Soustrast po tragédii v Paříži projevili také slovenští biskupové s kardinálem Jozefem Tomkem. Předsedovi francouzské konference biskupů Mons. Georgesovi Pontierovi poslali dnes ráno soustrastný telegram. V něm se mimo jiné píše: "My, slovenští biskupové, sjednocení na návštěvě Ad limina apostolorum v Říme, jsme zůstali šokovaní zprávou o tragédii, která postihla Paříž. V této chvíli tak bolestné pro vaší vlast, chceme vám vyjádřit naší duchovní a bratskou blízkost. Dnes dopoledne my všichni, spolu s naším kardinálem, budeme slavit eucharistii za všechny zemřelé a jejich drahé."

Merkelová: Svoboda je silnější než teror

K událostem v Paříži se vyjadřují zahraniční i čeští politici:

„Víme, že náš svobodný život je silnější než teror,“ uvedla v komentáři německá kancléřka Angela Merkelová.

"To, co se v noci odehrálo v Paříži, je mimořádně brutální zločin, který nese všechny znaky teroristického útoku. Jsem opravdu zděšen počtem nevinných obětí. Francie si zaslouží naši veškerou podporu a solidaritu," uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Otřesný a zbabělý útok na bezbranné civilisty má jediný cíl - šokovat a destabilizovat demokratickou společnost. Obětem patří naše modlitba, teroristům náš spravedlivý hněv. Strachu podlehnout nesmíme. Kdybychom podlehli strachu, byli bychom slabší a odporný útok na lidské životy by slavil úspěch," komentoval noční události Miroslav Kalousek (TOP09).

 „Jsem zcela zdrcen z toho, co se v Paříži stalo. Je důležité zjistit, kdo za tímto nepochopitelným činem stojí. Je to útok na celou Evropu a dotýká se to nejen každého Francouze, ale všech lidí v Evropě.  Státy by měly situaci v Evropě daleko více konzultovat s bezpečnostními experty. Odmítám spojování teroristických útoků s uprchlíky a varuji před vlnou nenávisti, která se ihned po útocích začala šířit po sociálních sítích,“ prohlásil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že očekává, že se kvůli těmto událostem sejde v příštím týdnu Evropský parlament.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)