Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evropskou cenu Karla Velikého příští rok dostane papež František

Ze světa / juml / ČTK / 23. prosince 2015 14:17
Evropskou cenu Karla Velikého příští rok dostane papež František

Denár s podobiznou Karla Velikého
Autor: repro Wikipedia.org / PHGCOM / Wikimedia Commons

Cáchy (Německo) - Cenu Karla Velikého, jedno z nejprestižnějších evropských ocenění, převezeme příští rok papež František. S odvoláním na vedení společnosti pro udílení ceny sídlící v západoněmeckých Cáchách o tom dnes informovala agentura DPA. V době krize prý papež lidem nabízí naději a povzbuzení.

"V této době, kdy mnoho občanek a občanů v Evropě hledá orientaci, vysílá Jeho Svatost papež František poselství naděje a povzbuzení," stojí ve zdůvodnění udělení ceny. Nejvyšší duchovní katolické církve je prý "hlasem svědomí", který Evropě připomíná její povinnost usilovat o mír, svobodu, právo, demokracii a solidaritu.

Na rozdíl od předchozích ročníků by slavnostní ceremonie předání ceny neměla proběhnout v Cáchách, tedy ve městě úzce spojeném s Karlem Velikým, ale v Římě. Přesný termín zatím není znám.

Za letošní rok ocenění dostal předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, u něhož vedení společnosti vyzvedlo snahy o posílení evropské demokracie. Loni cenu obdržel tehdejší předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Mezinárodní cena Karla Velikého se v Cáchách uděluje od roku 1950 za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení. Mezi její držitele patří i bývalý československý a český prezident Václav Havel, jemuž byla udělena v roce 1991.

V minulosti ocenění dostali například francouzský prezident François Mitterrand společně s německým kancléřem Helmutem Kohlem, americký prezident Bill Clinton či německá kancléřka Angela Merkelová. V roce 2004 obdržel "mimořádnou" Karlovu cenu Františkův předchůdce, papež Jan Pavel II. Prvním nositelem ceny se v roce 1950 stal zakladatel panevropské myšlenky Richard Coudenhove-Kalergi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

6. 5. 2016 11:41 / AKTUALIZOVÁNO

Papež ve Vatikánu převzal cenu Karla Velikého


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)