Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes je svátek Zjevení Páně, lidově Tři králové

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 6. ledna 2016 13:57
Dnes je svátek Zjevení Páně, lidově Tři králové

ilustrační foto: tříkrálový průvod na velbloudech
Autor: facebook.com/trikralovasbirka / Arcidiecézní charita Praha

Praha - Na dnešek připadá svátek Tří králů - Kašpara, Melichara a Baltazara. Končí jím vánoční období. V liturgickém kalendáři katolické církve však Tři králové oficiálně nefigurují - dnešek je v něm svátkem Zjevení Páně.

Věřící v Bibli "Tři krále" nenajde. Nový zákon hovoří i v Českém ekumenickém překladu o východních mudrcích, kteří se po pastýřích přišli poklonit do Betléma právě narozenému Ježíši. Královské koruny i jména jim přidala až o mnoho set let později umělecká tradice a lidová zbožnost.

Koledování a další původní české vesnické zvyky spojené se 6. lednem se v minulosti téměř vytratily. S tímto dnem se pojila řada zvyklostí. Tříkrálový večer byl dobou, kdy se předpovídala budoucnost. Děti na Tři krále chodily na koledu, zpívaly písně, po nichž většinou dostaly dar. Na dveře se svěcenou křídou psala písmena K+M+B, která se považovala za iniciály Tří králů. Jde však zřejmě o zkratku latinského nápisu Kristus žehnej tomuto domu - Christus mansionem benedicat.

V současnosti se tento den pojí zejména s Tříkrálovými sbírkami, ve kterých mohou lidé přispět na charitu. Tříkrálové průvody s koledníky dnes projdou například Břeclaví, Příbramí či Chomutovem. Ke dnešku se váže také pravidlo, podle kterého musí být na večer Tříkrálový odstraněny vánoční ozdoby.

Pravoslavným v některých evropských zemích naopak dnes podle staršího juliánského kalendáře začínají Vánoce, tedy narození Spasitele.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)