Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nacionalistická strana Adama Bartoše se snaží poškodit Tříkrálovou sbírku, šíří fámy o jejím účelu

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 9. ledna 2016 19:27
Nacionalistická strana Adama Bartoše se snaží poškodit Tříkrálovou sbírku, šíří fámy o jejím účelu

Adam Bartoš
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Extremistická politická strana Národní demokracie (dříve NE Bruselu) letos vyzvala k bojkotu Tříkrálové sbírky, kvůli přesvědčení, že část vybraných peněz půjde na uprchlíky. Právě na účel sbírky kvůli této fámě míří i většina dotazů, které koledníci dostávají. „Při letošním šestnáctém ročníku je devadesát procent dotazů na toto téma,“ potvrdil serveru Lidovky.cz koordinátor sbírky Marek Navrátil.

„Bojkotujeme tuhle sbírku, protože se tam někde uvádělo, že je to na vetřelce. Teď se všichni dohadují, jak to je,“ řekl Lidovkám.cz šéf extremistů Adam B. Bartoš. Jeho strana vytvořila plakát, na něm černý král Baltazar ukazuje výbušninu a iPhone, uprchlíky či migranty v něm označuje za vetřelce. To doprovází slovy: „Jen si na mě přispějte.“

Tříkrálová sbírka přitom především pomáhá v místech, kde se peníze vybraly. Za hranice míří jen desetina peněz. „Nejde o příspěvek na uprchlíky z muslimských zemí, nýbrž na českou menšinu z Rumunska,“ řekl Navrátil.

Výnos Tříkrálové sbírky je tradičně z největší části věnován na podporu záměrů pro lidi v nouzi na území České republiky. Jde o různé formy podpory a pomoci pro nemocné, lidi se zdravotním postižením, seniory, matky s dětmi v tísni a pro další jinak sociálně potřebné. Sbírka má předem jasně daná pravidla pro rozdělení výtěžku. Z daru, který lidé vhodí koledníkům do kasičky, pomůže 65 % přímo v dané obci nebo regionu, 15 % využije na projekty diecézní Charita,  10 % pomůže potřebným v zahraničí, 5 % jde na celostátní projekty a 5 % je režie sbírky.

„Oni neublížili uprchlíkům, ale tisícům klientů, kteří s uprchlíky nemají nic společného a kteří pomoc Charity potřebují,“ vysvětluje Navrátil.

Extremisté: Křesťanství ubráníme bez ohledu na církev

Podle prohlášení Národní demokracie se Charita ČR hluboce mýlí a katolická církev je modernistická sekta: “Nechceme a nebudeme pomáhat těm, kterým chybí pokora, kteří si darů neváží, a jejichž nejvyšším zájmem je celou Evropu islamizovat a uvrhnout do barbarství. Modernistická vatikánská sekta tzv. církve katolické může ve své neuvážené politice pokračovat až k úplnému zániku – bez ohledu na ni si křesťanství ubráníme.”

Adam Bartoš je zakladatel serveru Prvnizpravy.cz. a webu Freeglobe.cz. Ty dnes patří spolu se servery EUportal.cz, EUserver.cz, Eportál.cz, EUrabia.cz do obchodního portfolia společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele zpravodajského serveru ParlamentniListy.cz.

Bartoš v roce 2010 sestavil seznam „pravdoláskařů“, za nějž mu v roce vyjádřil sympatie Václav Klaus a později seznam Židů v Česku, kvůli kterému začal být vyšetřován Úřadem pro ochranu osobních údajů. Mezi oficiálními hosty ceremoniálu na Pražském hradě, který se konal u příležitosti předávání státních vyznamenání ho pozval také současný prezident Miloš Zeman. V lednu 2014 se stal předsedou politické strany Národní demokracie, která jak v evropských, tak i obecních volbách téhož roku neuspěla.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)