Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tématy návštěvy papeže v Mexiku budou migrace, chudoba a násilí

Ze světa / juml / ČTK / 11. února 2016 22:20
Tématy návštěvy papeže v Mexiku budou migrace, chudoba a násilí

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Boj proti násilí a chudobě a pomoc migrantům, jež jsou prioritami pontifikátu papeže Františka, budou i hlavními tématy jeho šestidenního pobytu v Mexiku. Sedmá papežská návštěva této latinskoamerické země má též oživit chřadnoucí víru ve státě, který čítá druhou největší katolickou komunitu na světě (po Brazílii). Cestou do Mexika se papež zastaví na Kubě, kde se v pátek setká s ruským patriarchou Kirillem. Uskuteční se tak první schůzka nejvlivnějších představitelů obou církví v dějinách.

Historická setkání s Kirillem na Kubě

Papež František a patriarcha Kirill, který dnes na Kubě začíná svou návštěvu několika latinskoamerických zemí, mají jednat mimo jiné o pronásledování křesťanů na Blízkém východě. Výsledkem schůzky má být společná deklarace. Podle Kirillova mluvčího Alexandra Volkova bude na programu jednání i politická a sociální situace na Ukrajině.

Římskokatolická církev, jejíž hlavou je papež, a pravoslavná, neboli ortodoxní církev, jež je podřízena konstantinopolskému patriarchovi, se rozešly v polovině 11. století. Ruský patriarcha Kirill formálně hlavou pravoslaví není, ale jeho autorita vyplývá z největšího počtu věřících. Patriarcha konstantinopolský s Vatikánem udržuje dobré vztahy. Podle analytiků se teď zřejmě Kirill, před červnovým koncilem všech pravoslavných církví, snaží umocnit své postavení.

Tendence ke sblížení obou křesťanských větví se objevily již dříve, ale narušil je pád komunismu ve východní Evropě a obnovení náboženské svobody. Jablkem sváru bylo zejména Rumunsko a Ukrajina. Ruská pravoslavná církev vinila Vatikán, že se snaží prostřednictvím řeckokatolické církve získat v těchto regionech vliv a zapudit tam příznivce pravoslaví. Vatikán to popíral.

Apoštolská cesta do Mexika

František, který je prvním latinskoamerickým papežem (původem z Argentiny), je třetí hlavou katolické církve, která do Mexika zavítá. První byl v roce 1979 Jan Pavel II., který Mexiko navštívil celkem pětkrát; na jaře 2012 byl v Mexiku také papež Benedikt XVI. Od 70. let se ale počet vyznavačů katolické víry v Mexiku snížil z 95 procent na zhruba 83.

Papež bude ubytován v mexické metropoli, kde se v sobotu setká s prezidentem Enriquem Peñou Nietem a večer bude sloužit mši v Bazilice Panny Marie Guadalupské, patronky americké. V dalších dnech bude sloužit ještě čtyři mše v jiných městech. V neděli to bude Ecatepec, jedno z měst s nejvyšší kriminalitou v zemi, ležící v metropolitní oblasti hlavního města.

V pondělí zavítá František do nejchudšího státu Mexika, Chiapasu, kde bude ve městě San Cristóbal de Las Casas sloužit mši pro domorodé obyvatelstvo. Tam má také vyhlásit dekret, který umožní sloužit mše v domorodých jazycích.

Návštěvu Mexika zakončí František oficiálně ve středu, kdy bude mít mši ve městě Ciudad Juárez na hranicích s USA. Předtím pozdraví věřící na druhé straně hranice, kde se očekává asi 50.000 osob, kteří na stadionu v El Pasu budou sledovat papežovu mši na velké obrazovce. František chce tímto gestem protestovat proti xenofobii, kterou v posledních měsících rozdmýchává mimo jiné republikánský uchazeč o úřad prezidenta USA Donald Trump.

Návštěva Mexika, odkud papež odletí ve čtvrtek, bude k vidění i na twitteru, kde zřídil účet v roce 2012 Františkův předchůdce Benedikt XVI. František je po americkém prezidentovi Baracku Obamovi druhým nejsledovanějším lídrem země na twitteru, kde ho aktuálně sleduje téměř devět milionů uživatelů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)