Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci připomínají 600 let od smrti Jeronýma Pražského

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 25. února 2016 21:51
Evangelíci připomínají 600 let od smrti Jeronýma Pražského

Jeroným Pražský vedený na hranici
Autor: Kronika kostnického koncilu Ulricha Richentala

Praha - Připomenout, že rok po upálení Jana Husa na kostnickém koncilu zemřel stejně mučednickou smrtí také jeho mladší kolega a přítel Jeroným Pražský, má projekt Českobratrské církve evangelické. Dnes ho pořadatelé zahájili v Praze na Novém Městě, kde působil, a představili loutku Jeronýma, která bude všemi akcemi provázet. Projekt Jeroným Pražský 2016 Evropan - vzdělanec - buřič vyvrcholí v květnu.

Muž v Husově stínu, možná ale významnější

V dubnu 1415 i přes varování přijel Jeroným, filozof a náboženský myslitel, do Kostnice. "Po uvěznění a trýznivém mučení své názory odvolal. Ve znovuobnoveném procesu se přiznal k Husovým a Viklefovým myšlenkám. Byl odsouzen církevním koncilem a 30. května upálen na stejném místě jako Hus," řekl dnes Pavel Keřkovský, vyučující na Evangelické teologické fakultě UK. Jeronýmovu osobnost přirovnal k Tomáši Garriguovi Masarykovi, Janu Palachovi či Miladě Horákové a připomněl jeho význam pro reformu církve.

Tento významný aktivista českého středověku stojí v Husově stínu, i když podle organizátorů z Českobratrské církve evangelické jde o osobnost možná dokonce významnější. Hus byl vedle univerzitního učitelství také knězem a kazatelem, Jeroným byl pouze učitelem. Byli věrnými přáteli, ale měli rozdílné povahy.

Hus zřejmě až do svého pronásledování neopouštěl Prahu, Jeroným často cestoval, v roce 1403 se vypravil do Palestiny a Jeruzaléma. Hus byl vlivný, avšak umírněný reformátor, nejitřil, nýbrž spíš uklidňoval spory, Jeroným byl vášnivý až provokativní diskutér i bouřlivák.

Na studiích v Praze se seznámil s asi o deset let starším Janem Husem. V roce 1398 odjel studovat do Oxfordu, kde se seznámil s učením anglického reformátora Jana Viklefa a jeho spisy přivezl do Čech. Byl mistrem čtyř univerzit (Paříž, Heidelberg, Kolín nad Rýnem, Praha). V roce 1410 byl ve Vídni obviněn z kacířství, ale soudu se vyhnul útěkem. O dva roky později se účastnil odpustkových bouří v Praze.

Připomínku mistra Jeronýma završí slavnost na Střeleckém ostrově

Vrcholem událostí kolem připomínky Jeronýmovy smrti bude festival 28. května na Střeleckém ostrově s divadlem, hudbou a dalším programem. Připravují se také projekce filmů o něm v kostele sv. Martina ve zdi doplněné diskusemi.

Historikové uvádějí, že zatímco většina literatury o Husovi je o jeho "druhém životě", tedy o vlivu, který v dalších staletích způsobil, literatura o Jeronýmovi se bohatě týká jeho vlastního života i tvorby. Zdaleka ne všechny jeho texty ale byly dodnes vydány.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)