Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tomáš Halík obdrží čestný doktorát Oxfordské univerzity

Domácí zpravodajství / juml / Vlastní zpráva / 2. března 2016 12:46
Tomáš Halík obdrží čestný doktorát Oxfordské univerzity

Ilustrační foto: Tomáš Halík při převzetí Templetonovy ceny
Autor: Flickr / M. Mazur / catholicnews.org.uk

Praha/Oxford - Oxfordská univerzita uveřejnila seznam deseti osobností, nominovaných na udělení nejvyššího ocenění, čestného doktorátu. Mezi nimi je český teolog a filozof Tomáš Halík. Magazín Christnet.cz o tom informovala Česká křesťanská akademie.

Před ním obdrželi čestný doktorát Oxfordské univerzity pouze dva Češi, prezident Beneš (za války, v březnu 1940) a prezident Václav Havel (1998).

Slavnostní promoce se bude konat 22. června. Spolu s Tomášem Halíkem obdrží čestný doktorát např. Američan prof. Paul Krugman, nositel Nobelovy ceny za ekonomii, lord Mance, soudce Nejvyššího soudu Spojeného království, slavný japonský architekt Kazuyo Sejima či skladatel Arvo Pärt.

Tomáš Halík působil na Oxfordské univerzitě v roce 2001 a v roce 2014 byla po něm pojmenována přednášková síň v Oxfordu a byl zde umístěn Halíkův portrét.

Tomáš Halík přednášel po roce 1989 na univerzitách všech kontinentů a jeho knihy byly publikovány v 18 jazycích včetně čínštiny. Obdržel řadu prestižních cen, např. Cenu Romano Guardiniho, Cenu kardinála Königa, Rytířský řád za zásluhy od polského prezidenta a Templetonovu cenu, nazývanou též „Nobelova cena v oblasti spirituality a humanitních věd“.

Loni byl zvolen viceprezidentem celosvětově působící Rady pro výzkum hodnot a filozofie se sídlem ve Washingtonu. Americká univerzita Notre Dame uspořádala loni konferenci o přínosu Tomáše Halíka k současnému teologickému myšlení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)