Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

iDnes: Adam B. Bartoš odsouzen za výroky u hrobu A. Hrůzové

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. března 2016 17:58
iDnes: Adam B. Bartoš odsouzen za výroky u hrobu A. Hrůzové

Adam B. Bartoš
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Wikimedia Commons

Jihlava - Předseda ultrapravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš a jeho spolustraník Ladislav Zemánek jsou vinni v případě jejich loňských výroků nad hrobem Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku. Tento týden o tom nepravomocně rozhodla jihlavská soudkyně Tereza Jedličková formou takzvaného trestního příkazu. Dnes o tom informoval portál iDnes.cz.

Jaký trest přesně oba dostali, to zatím soudkyně nezveřejnila. Víc informací prý poskytne, až bude rozhodnutí doručeno všem zúčastněným. Adam B. Bartoš je podle webu překvapen, jak rychle padlo rozhodnutí, když obžaloba byla podána minulý týden. Chce, aby nakonec bylo hlavní líčení před soudem. Proto proti trestnímu příkazu podá odpor.

Celá akce se odehrála před rokem, kdy Bartoš a Zemánek v Polné navštívili hrob Anežky Hrůzové i místo, kde byla o Velikonocích roku 1899 zavražděna. Na místě pak zanechali ceduli s její fotografií, k níž mimo jiné napsali: "Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena."

Za tento text na ně podal trestní oznámení Michal Doležel, který je v Brně radním za politické hnutí Žít Brno. Policejní komisař následně za pomoci odborníka na extremismus dospěl k závěru, že oba radikálové při návštěvě Polné podněcovali k nenávisti vůči Židům a hanobili je.

Anežku Hrůzovou zavraždili v roce 1899. Ze zločinu byl obviněn a poté odsouzen Žid Leopold Hilsner. Proti vlně antisemitismu, jež se tehdy vzedmula a jež je známá jako "hilsneriáda", bojoval i Tomáš Garrigue Masaryk, později první československý prezident. Mimo jiné se snažil vyvrátit domněnku, že Hrůzová se stala obětí rituální vraždy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)