Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nejveselejší židovský svátek Purim předchází letošní Velikonoce

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 23. března 2016 12:05
Nejveselejší židovský svátek Purim předchází letošní Velikonoce

Typická scéna z karnevalu během svátku Purim v Jeruzalémě
Autor: wikipedia.org / Yoninah / Wikipedia Commonos

Jeruzalém / Praha / Třebíč -

Purim je považován za nejveselejší židovský svátek. Podle starověké tradice je pro Židy na celém světě připomínkou jejich záchrany z intrik zlého vezíra Hamana v Perské říši díky odvaze Ester, perské královny izraelského původu. Zvykem je veřejné předčítání knihy Ester, svátek je také příležitostí k výměně dárků mezi příbuznými a k obdarování chudých. Slaví se karnevaly s maskami, sladkostmi, ovocem a vínem. ČTK uvádí, že každý dospělý by měl na Purim vypít vína více než obvykle. Měl by se dokonce opít, tak, že dotyčný nerozezná mezi požehnaným Mordechajem (baruch Mordechaj) a prokletým Hamanem (arur Haman)Tento zvyk se nazývá ad de-lo jada (až nebude vědět). Talmud ale vyzývá k opatrnosti, připomíná wikipedie. Během Purimu se stejně jako během jiných svátků schází u svátečního stolu celá komunita.

Během svátku je povinností číst knihu Ester z pergamenového svitku (megila). Čtení megily nepodléhá tak přísným pravidlům, jako čtení z Tóry. Je možné se u čtení střídat a v některých (především neortodoxních) synagogách jsou ke čtení připouštěny i ženy nebo větší děti. Je zvykem, že kdykoli je přečteno Hamanovo jméno, bývá přehlušeno dupotem dospělých či křikem dětí a rachotem jejich klapaček nebo řehtaček. Důvodem tohoto zvyku je „vymazat památku Amálekovu“, jehož byl Haman potomkem, popisuje wikipedické heslo obyčeje při slavení Purim.

Purim je slaven každoročně 14. dne hebrejského měsíce adaru; v přestupném roce až 14. dne druhého adaru. Tyto dny letos připadají na 23. a 24. března. Jako u všech ostatních svátků začíná Purim se západem slunce předcházejícího dne. V některých městech budou slavnosti a další akce spojené se svátky pro veřejnost až o víkendu. 
 
Program pro veřejnost chystají v židovské čtvrti v Třebíči

Například v neděli 27. března je připraven program v Třebíči. Sváteční prohlídky synagogy a židovské domácnosti v Domě Seligmana Bauera, posezení s vínem, tancem a povídáním budou náplní letošních oslav svátku v židovské čtvrti města.  Zakončí ho přednáška s názvem Kouzlo Purimu Táni Klementové z brněnské pobočky Židovského muzea. ČTK to řekla Dagmar Juráňová z pořádajícího městského kulturního střediska. "Lidé budou moci mimo jiné ochutnat tradiční sladkosti - Hamanovy uši," doplnila Juráňová.

Třebíčská židovská čtvrť je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Na prestižní seznam byla zapsána spolu s třebíčskou bazilikou svatého Prokopa v roce 2003. Židovská komunita ve městě už ale nežije. Každoročně se v něm ale pořádá festival židovské kultury Šamajim nebo akce Oživené židovské město.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)