Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 24. března 2016 12:21
Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista

Ilustrační foto: Ježíš umývá nohy apoštolům
Autor: Wikipedia.org / Giotto di Bondone

Praha - Dnes je Zelený čtvrtek, kdy si křesťané připomínají Kristovu poslední večeři s apoštoly. V katolických kostelích budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Má to připomínat Kristovu pokoru. Podle letošního rozhodnutí papeže Františka by se nově obřad mytí nohou mohl týkat i žen.

Papež tak rozhodl letos v lednu, změna má podle něj "plně vyjadřovat význam gesta vykonaného Ježíšem ve Večeřadle, jeho darování se‚ až do krajnosti pro spásu světa, jeho lásku bez hranic". Papež František umyl nohy několika ženám již vloni, když slavil mši na památku poslední večeře v římské věznici Rebibbia. Také v některých českých farnostech se loni ženy obřadu zúčastnily. Letos poprvé se budou nohy ženám mýt třeba v kostele Nejsvětějšího Salvátora, kde působí kněz Tomáš Halík.

V pražské katedrále sv. Víta začne dnešní mše v 18:00 a kardinál Dominik Duka během bohoslužby "dle obvyklých zvyků" umyje nohy 12 mužům, uvádí pražské arcibiskupství.

S dnešním večerem pak přichází velikonoční třídenní (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční. Třídenním končí pro křesťany svatý týden, poslední postní týden před Velikonocemi. Zelený čtvrtek je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. Jeho český název navazuje na německé lidové pojmenování Gründonnerstag, které je pravděpodobně odvozeno ze zkomolení záměnou staroněmeckého greinen (plakat) s grün (zelený).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)