Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud poslal kněze Tvrdoně na čtyři roky do vězení, ten se odvolal

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. dubna 2016 9:20
Soud poslal kněze Tvrdoně na čtyři roky do vězení, ten se odvolal

E. Tvrdoň u soudu
Autor: repro ČT

Havlíčkův Brod - Okresní soud dnes potrestal kněze Erika Tvrdoně z Havlíčkova Brodu čtyřmi roky vězení s ostrahou za pohlavní zneužívání a sexuální nátlak. Uložil mu ambulantní léčbu a na pět let zakázal práci s nezletilými. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce se na místě odvolali. Soud proběhl v nepřítomnosti obžalovaného.

"Všechny shromážděné důkazy podle mého názoru odpovídají žalovaným trestným činům. Z výpovědí poškozených považuji za jednoznačně prokázané, že ke znásilněním došlo," zdůvodnila státní zástupkyně Zdeňka Tománková své odvolání. Tvrdoňův obhájce Petr Carda se nevyjádřil. Podle soudkyně Hany Doubkové se soud řídil pokyny odvolacího soudu.

Okresní soud v Havlíčkově Brodě potrestal už loni koncem února Tvrdoně pěti lety vězení. Uložil mu také ochranné ústavní léčení a zakázal práci s nezletilými na pět let. Státní zástupkyně považovala trest za příliš mírný a na místě se odvolala. Odvolací soud v Pardubicích rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování.

Havlíčkobrodská soudkyně Hana Doubková loni v srpnu přišla těsně před vynesením druhého rozsudku s tím, že podle nového znaleckého posudku jedna z obětí trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Podle soudkyně šlo o těžkou újmu na zdraví, kvůli níž obžalovanému hrozilo zpřísnění trestní sazby na pět až 12 let. V takovém případě by se podle ní měl případem zabývat krajský soud. Vrchní soud v Praze však rozhodl, že případ bude nadále řešit Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Loni v září byl Tvrdoň puštěn z vazby a na pokračování soudu čekal na svobodě.

Prověřování duchovního zahájilo oznámení od jedné z poškozených žen. Uvedla, že na ni muž od léta 2012 vyvíjel v havlíčkobrodském bytě psychický nátlak a koncem roku 2013 ji několikrát znásilnil. Teprve po oznámení policie našla další poškozené.

Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách - dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu hrozilo až deset let vězení. Žaloba kněze vinila ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie. Podle znaleckých posudků je Tvrdoň silnou osobností se schopností manipulovat s lidmi. Kněz podle znalců nesnesl odpor a využíval závislosti poškozených věřících žen, které v něm viděly autoritu.

 

K tématu viz též starší článek Magazínu Christnet.cz: Kauza "chlípného kněze": Co dokáže falešné obvinění

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)