Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel kardinál Coppa, jenž zastupoval Vatikán v Česku

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 17. května 2016 12:44
Zemřel kardinál Coppa, jenž zastupoval Vatikán v Česku

Giovanni Coppa
Autor: Wikipedia.org / Vojtěch Slovák / Wikimedia Commons

Vatikán - Ve věku 90 let zemřel v pondělí titulární arcibiskup, kardinál Giovanni Coppa, který v 90. letech působil jako vatikánský velvyslanec v Československu. Po rozpadu společného státu zastupoval Vatikán v Česku a zhruba rok také na Slovensku. Pohřební obřad se podle Vatikánského rozhlasu uskuteční ve středu v Bazilice svatého Petra.

Coppa byl členem pracovní skupiny pro jednání mezi českým státem a Vatikánem, která připravila mezinárodní dohodu o postavení katolické církve a jejích institucí v České republice. V roce 2007 ho papež Benedikt XVI. jmenoval kardinálem.

"Kardinála Coppu jsme znali jako laskavého a přívětivého příznivce naší země," uvedl v souvislosti s úmrtím pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka na webu, který provozuje Česká biskupská konference.

Duka připomněl, že právě Coppa pomáhal ustavit v Československu biskupskou konferenci. Zmínil i jeho snahu naučit se česky a česky kázat na poutních místech, které v Česku s oblibou navštěvoval. "Přestože byl vysokým vatikánským úředníkem a diplomatem, jeho lidský přístup, návštěvy sportovních zápasů, poutě, ale i osobní kontakty z něj učinily osobnost velmi známou a oblíbenou," doplnil Duka.

Ke smrti kardinála se vyslovil i papež František. "Úmrtí drahého kardinála Giovanniho Coppy, rodáka z diecéze Alba, ve mně vyvolává hluboké pohnutí a upřímný obdiv vůči váženému muži církve, který žil věrně svou dlouhou a plodnou kněžskou a biskupskou službu pro evangelium a Svatý stolec. S vděčností vzpomínám na jeho nezištné a kompetentní působení jakožto nadšeného spolupracovníka šesti papežů, mých předchůdců, kteří mu svěřili delikátní a důležité úkoly," uvedl papež v prohlášení.

Podle Vatikánského rozhlasu se ani po skončení své diplomatické mise v Praze kardinál Coppa netajil tím, že mu české země přirostly k srdci. "Jezdil jsem každou neděli do různých farností, poutních míst, na Moravu, do Čech a dokud jsem byl nunciem v Československu, tak pochopitelně také na Slovensko," řekl v jednom rozhovoru ve Vatikánském rozhlase.

Ve svém vatikánském bytě v Kanovnickém domě při svatopetrské sakristii měl obrázky z nejrůznějších koutů Česka a nechyběl v něm ani psací stroj s českou abecedou, na kterém odepisoval na dopisy svých příznivců a přátel.

Titulárním arcibiskupem se Coppa stal v roce 1979. Tento titul, který dostávají mimo jiné vysocí vatikánští úředníci, není spojen se správou konkrétní arcidiecéze, ale s arcidiecézí zaniklou na území, odkud byla římskokatolická církev vyhnána.

Liturgii pohřebního obřadu povede děkan kardinálského sboru, kardinál Angelo Sodano spolu s dalšími kardinály, arcibiskupy a biskupy. V závěru eucharistické slavnosti bude papež František předsedat obřadům posledního rozloučení.


Coppa měl rád naši zemi

"Můžeme na něj vzpomínat jako na reprezentanta Svatého otce, který nás měl velmi rád a účastnil se od počátků jednání mezi Českou republikou a Vatikánem," řekl dnes ČTK kardinál Miloslav Vlk.

"Byl to muž, který si vytvořil srdečný vztah k Čechům i Slovákům a dával to najevo. Lidé ho měli velice rádi. Zajímali ho obyčejní lidé, nebyl jen uzavřen mezi diplomatickou a církevní elitou," uvedl na facebooku biskup Václav Malý.

"Přestože tehdejší Československá republika neměla žádnou mezistátní smlouvu s Vatikánem, poslal k nám Svatý stolec svého nuncia. V tehdejší vzrušené době, kdy se události vyvíjely překotně, nebyl čas na mezistátní jednání. Prezident Václav Havel pozval papeže Jana Pavla II. do Prahy a přitom neexistovalo žádné diplomatické spojení. A tak byl poslán do Prahy zkušený vatikánský úředník Giovanni Coppa. Byli také narychlo jmenováni biskupové," vzpomíná na překotnou dobu 90. let kardinál Vlk, který byl od roku 1991 pražským arcibiskupem.

"Byl to člověk otevřeného srdce. Měl velkou lásku k církvi v naší zemi a k její minulosti v komunismu. Měl rád českou liturgii a postupně se česky naučil tak, že mohl česky i kázat. Rád jezdil po republice a navštěvoval různé farnosti a slavnosti a setkával se s našimi věřícími. Angažoval se v uspořádání poměrů v církvi u nás po pádu komunismu," říká Vlk. Coppovo funkční období v Praze se několikrát prodlužovalo, z Česka odcházel do Vatikánu do důchodu. "Často jsem se ním pak setkával v Římě. Zajímal se o události u nás a rád s námi mluvil česky. Když jsme v Římě slavili nějaký český svátek, vždycky se aktivně zúčastnil," uzavírá kardinál.

"Dostihla nás smutná zpráva: Ve Vatikánu dnes zemřel titulární arcibiskup, kardinál Giovanni Coppa. Bylo mu požehnaných 91 let. Je nám jeho odchodu velmi líto," uvedlo dnes na svém facebooku ministerstvo kultury. Ministr Daniel Herman byl od roku 1990 sekretářem Miloslava Vlka a od poloviny 90. let deset let mluvčím České biskupské konference.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)