Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Festival Meeting Brno vyvrcholí Pouťí smíření od hromadného německého hrobu v Pohořelicích

Kraje: Jihomoravský / / Vlastní zpráva / 20. května 2016 10:05
Festival Meeting Brno vyvrcholí Pouťí smíření od hromadného německého hrobu v Pohořelicích

Brněnská katedrála svatého Petra a Pavla
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno, Pohořelice - V dnech 20. 5. až 2. 6.  proběhne v Brně Meeting Brno. Tento kulturní festival má za cíl vždy na konci května připomínat brněnskou, potažmo českou historickou zkušenost a spolu se středoevropskými sousedy a hosty proměňovat neblahou společnou minulost v přátelskou diskusi o věcech příštích. Ve dvou liniích – historické a aktuální – proto přináší množství uměleckých vystoupení a diskusních fór, při nichž lze danou tematiku nahlédnout a prožít z nejrůznějších perspektiv. Na Meetingu Brno budou kromě výstav, literárních večerů, divadelních představení, koncertů a promítání filmů i zajímavá diskusní fóra, z nichž je možno zmínit následující:

Vyjdi z domu svého otce… běž do země, kterou ti ukážu -  Toto setkání bude vedeno následujícími otázkami: „V čem se shoduje a v čem se liší židovský, křesťanský a islámský výklad Abrahamova příběhu hledání domova? A jaké impulsy tyto tři živé tradice nabízejí našemu vlastnímu chápání identity, ztrácení a nalézání domova, pohostinnosti, milosrdenství – i v dnes neobvyklých souvislostech?“ Diskusní fórum proběhne ve středu 25. května v 17:00 v kině Scala. Vystoupí na něm egyptský profesor arabštiny na univerzitě v Miláně a Káhiře Wael Farouq, katolický kněz z hnutí Comunione e liberazione Andrea Barbero a tajemník Federace židovských obcí ČR Tomáš Kraus.

Rozvoj společného domova -  Na tomto setkání se diskutující pokusí především odpovědět na následující otázky: „Co motivuje naše působení tam, kde žijeme? Jak se mohou navzájem efektivně podporovat veřejný, soukromý a neziskový sektor? Za jakých podmínek může být zaměření na společné dobro prospěšné i aktérům, kteří spolu obvykle soupeří?“ Diskuse se odehraje ve čtvrtek 26. května v 17:00 v sále Břetislava Bakaly. Vystoupí na něm ředitel mezinárodní asociace Compagnia delle opere Dionigi Gianola, německá politička Isabel Fezer, docent na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Jindřich Šrajer a zakladatel a předseda představenstva investiční skupiny DRFG David Rusňák.

Vrcholem Meetingu Brno bude Pouť smíření, která proběhne v sobotu 28. května. Bude zahájena u hromadného hrobu v Pohořelicích. Poutníci se vydají proti směru pochodu německých obyvatel Brna, kteří byli po válce z města vyhnáni směrem k rakouské hranici a řada z nich na cestě zahynula. Průvod bude zakončen na Mendlově náměstí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)