Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež jmenoval nového pomocného biskupa pro brněnskou diecézi

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 21. května 2016 12:37
Papež jmenoval nového pomocného biskupa pro brněnskou diecézi

Pomocný brněnský biskup Jan Konzbul
Autor: Cirkev.cz / Martina Jandlová

Brno - Papež František dnes ve Vatikánu jmenoval Pavla Konzbula novým pomocným biskupem brněnské diecéze. Nahradí Pavla Esterku, jehož rezignaci papež přijal na konci roku 2013. Konzbul je dosavadní farář u katedrály svatého Petra a Pavla v Brně, sdělila ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Úlohou pomocného biskupa je pomáhat biskupovi v některých povinnostech, které z různých důvodů nemůže nebo nestíhá zastávat. Nový pomocný biskup převezme úřad oficiálně 29. června, kdy bude vysvěcen na svátek svatých Petra a Pavla v brněnské katedrále stávajícím diecézním biskupem Vojtěchem Cikrlem.

Pomocnému biskupovi se říká také auxiliární či světící. "V podstatě jde o biskupa pomocníka. Tak jako farář může mít v náročnějších a početnějších farnostech pomocníka, tedy farního vikáře lidově zvaného kaplana, tak tomu může být i na úrovni vyšší, tedy celé diecéze. Biskup pomocník je ten, který pomáhá svému diecéznímu biskupovi. Jsou mu svěřeny konkrétní úkoly a diecézní biskup na něj deleguje dle vlastního uvážení některé pravomoci," řekl o své budoucí úloze Konzbul.

Padesátiletý Konzbul se narodil v Brně a vystudoval obor elektrotechnologie na VUT v Brně. Pracoval jako vědecký pracovník v Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR. K duchovní dráze se dostal v roce 1995, kdy vstoupil do Laického sdružení svatého Dominika, kde působil jako zástupce národní provinční představené v Praze. V témže roce zahájil studium na teologické fakultě v 0lomouci. V roce 2003 přijal v katedrále svatého Petra a Pavla kněžské svěcení z rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Poté působil nejprve v jáhenské službě v Letovicích, pak jako farní vikář v Boskovicích a Hustopečích u Brna. Farářem na Petrově se stal v roce 2013. Loni v říjnu ho biskup Cikrle jmenoval třetím sídelním kanovníkem Královské stoliční kapituly svatého Petra a Pavla v Brně.

Biskup se na svého pomocníka podle svých slov těší. "Vážím si ho pro jeho systematičnost, spolehlivost, široký společenský rozhled a pro řadu dalších vlastností, kterými přispívá k životu církevního společenství. A považuji za určitou boží hříčku, že po pomocném biskupovi Petrovi přichází biskup Pavel, rovněž nositel jména jednoho z našich diecézních i katedrálních patronů," uvedl Cikrle. Podle Cikrleho se nabízí, aby se Konzbul věnoval školství a výchově, protože řadu let působil na Biskupském gymnáziu v Brně. "Na podrobnější debaty však zatím nebyl čas, protože je potřeba organizačně připravit svěcení", dodal Cikrle. 

Konzbul byl jmenován zároveň titulárním biskupem litomyšlským. Tato funkce vychází z nutnosti umístit každého biskupa do nějaké diecéze, pomocní biskupové jsou tak titulárními biskupy v již zaniklých diecézích. V Litomyšli vznikla ve 14. století za Karla IV., ovšem o století později v době husitských válek zanikla.

Předchozímu pomocnému biskupovi Esterkovi je 80 let. Od roku 1957 žil v emigraci a dnes žije v USA v Kalifornii. Pomocným biskupem brněnským se stal v roce 1999 a jeho úkolem bylo duchovně pečovat o české katolíky v cizině. V roce 2010 nabídl papeži rezignaci, ten ji definitivně přijal na konci roku 2013.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)