Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oslavy 90. narozenin královny Alžběty zahájila bohoslužba. Královna si vyjela i na koni

Ze světa / kir / ČTK / 11. června 2016 16:55
Oslavy 90. narozenin královny Alžběty zahájila bohoslužba. Královna si vyjela i na koni

Královna Alžběta II.
Autor: wikipedia.org / Joel Rouse / Wikipedia Commons

Londýn - Bohoslužba v londýnské katedrále sv. Pavla v pátek zahájila víkend oficiálních oslav 90. narozenin britské královny Alžběty II. Bohoslužbám předsedal arcibiskup z Cantenbury Justin Welby, který pronesl i kázání. V kruhu rodinném panovnice oslavila své narozeniny již 21. dubna. Nynějších tradičních veřejných oslav se účastní i královnin manžel princ Philip, který se dnes dožívá 95 let.

Královská jízda na koni i vojenská přehlídka

Spolupracovník ČT Ivan Kytka z Londýna uvedl, že Její Výsost je i ve svém požehnaném věku v dobré kondici. Nedávno vyrazila na hodinovou vyjížďku na svém oblíbeném koni. 

V jiný než skutečný den své narozeniny poprvé oslavil již v roce 1748 král Jiří II. a od té doby se narození britských monarchů slaví oficiálně většinou v červnu, kdy je vyšší pravděpodobnost hezkého počasí pro tradiční velkolepou přehlídku, která je hlavním bodem oslav.

Asi hodinová přehlídka 1100 vojáků v historických uniformách se uskuteční v metropoli v sobotu. Královna ji bude sledovat s manželem a dalšími členy královské rodiny z balkonu Buckinghamského paláce. Události v londýnském centru vždy přihlížejí i tisíce lidí.

Lze očekávat, že jako loni bude budit velkou pozornost médií a veřejnosti hlavně mladá rodina prince Williama, který má s vévodkyní Kate dvě děti, téměř tříletého syna George a roční dceru Charlotte. Očekává se, že se všichni čtyři přehlídky zúčastní.

Oběd pro neziskové organizace a tisíce lidí

V neděli oslavy podle britské zpravodajské stanice BBC zakončí oběd, který na prostranství naproti Buckinghamskému paláci panovnice uspořádá pro zhruba 10.000 lidí. Jde o připomínku královnina patronátu nad více než 600 charitativními organizacemi. Královskou rodinu budou podle organizátorů zastupovat především princové William a Harry.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)