Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze zahájí činnost Halíkovo centrum pro studium náboženství

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. června 2016 7:46
V Praze zahájí činnost Halíkovo centrum pro studium náboženství

Ilustrační foto - Tomáš Halík přednáší na Univerzitě Notre Dame
Autor: repro facebook.com/Akademická farnost Praha - Salvátor

Praha - Diskusí na téma náboženství a nacionalismus ve střední Evropě zahájí dnes odpoledne v Klementinu činnost Centrum pro studium politické filozofie, etiky a náboženství. Za mezinárodním centrem stojí teolog a duchovní Tomáš Halík a působit bude při pražské filozofické fakultě. Spolu s Halíkem dnes vystoupí zástupci spolupracujících univerzit a institucí. Diskuse se zúčastní ředitel centra středoevropských studií na Harvardské univerzitě Grzegorz Ekiert a ředitelka Vídeňského institutu humanitních věd Shalini Randeirová.

Centrum bude propojeno také s Oxfordskou univerzitou či Univerzitou Notre Dame a bude se zaměřovat na výzkum aspektů veřejného života a otázek spojenými s rolí náboženství v současné společnosti. "Centrum bude spolupořadatelem globální konference o roli náboženství ve veřejném životě, která se uskuteční v příštím roce na Oxfordské univerzitě," uvedl Halík, který je předsedou rady centra.

Když před časem vznik centra avizoval, uvedl, že ho chápe chápe jako důsledek tří významných ocenění, jež se mu v uplynulých letech dostalo, zejména Templetonovy ceny. "Mým hlavním zájmem je otázka, jak proměnit proces globalizace v proces kulturní komunikace," řekl.

Mezi členy rady centra patří kromě Halíka Jiří Přibáň z britské Cardiff Law School, Tomáš Petráček z Univerzity Hradec Králové či Pavel Hošek z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy. V poradním akademickém kolegiu centra zasedne třeba filozof Charles Taylor, jeden z nejvýraznějších morálních filozofů současnosti Jeff McMahan, novinář, historik a profesor Oxfordské univerzity Timothy Garton Ash či křesťanský teolog Alister McGrath. Dosavadním hlavním podporovatelem centra je společnost Sekyra Group.

Na Oxfordské univerzitě Halík působil jako hostující profesor, 22. června tam převezme čestný doktorát. Stane se po bývalých českých a československých prezidentech Tomáši Garriquovi Masarykovi, Edvardu Benešovi a Václavu Havlovi čtvrtým Čechem, jemuž se tohoto prestižního ocenění dostane.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)